Sunday, October 14, 2012

Transformation of Sentence: All Board Questions (2007-2012)


 Transformation of Sentence: All Board Questions (2007-2012)

1.      (a) People are general are fond of glittering things. (Complex) they are the lovers of surface. (b) They are concerned with the outer show of things and beings. (Active) They do not bother about intrinsic value (c) Gold is a metal which is very precious. (Simple) (d) But there are some other metals looking like gold. (Compound) (e) They fade soon and lose their beauty. (Simple)
Answer:(a) People in general are fond of things that gliter.(b) The outer show of things and beings concern them.(c) Gold is a very precious metal.(d) But there are some other metals and they look like gold.(e) Fading soon, they lose their beauty.
2.      (a) No other problem in Bangladesh is as great as illiteracy (Comparative). Most of our people cannot read or write. (b) So the literacy rate in Bangladesh is very poor (Negative). (c) It is too poor to imagine (Complex). (d) It is the duty of the educated people to educate the illiterate (Interrogative). (e) The government has taken necessary steps to eradicate illiteracy (Passive).
Answer:(a) Illiteracy is greater than any other problem in Bangladesh.(b) So the illiteracy rate in Bangladesh is not pleasant at all.(c) It is so poor that it cannot be imagined.(d) Isn’t it the duty of the educated people to eradicate the illiterate?(e) Necessary steps to eradicate illiteracy have been taken by the government.
3.      Success will not come to one’s life automatically. (a) Do you know it? (Passive) (b) An industrious boy will shine in life. (Complex) (c) A life with an assignment is an actual life. (Negative) (d) None can receive any reward unless he works hard. (Simple) (e) One cannot be successful without it. (Interrogative)
Answer:(a) Is it known to you? (b) A boy who is industrious will shine in life.(b) A life without an assignment is not an actual life.(d) None can receive any reward without working hard.(e) Can one be successful without it?/Who can be successful without it?
4.      (a)Everybody believes education is the backbone of a nation.(Simple)(b) No nation can prosper neglecting education.(Complex).(c) It is more powerful than anything else.(Superlative) (d) Only education gives us the light of knowledge.(negative) (e) So, everybody should realize it and act accordingly.(Passive).
Answer(a) Everybody believes education to be the backbone of a nation.(b) No nation can prosper if they neglect education.(c) It is the most powerful of all things.(d) Nothing but education gives us the light of knowledge.(e) So, it should be realized by everybody and act accordingly.
5.      (a) Honesty is the great virtue. (Make it Complex) (b) An honest man is respected by all. (Make it Active) (c) My brother was honest for which he was rewarded. ( Make it simple) (d) If you are honest you will always be trusted. (Make it compound) (e) So we should be honest in our life. (Make it negative)
Answer:(a) Honesty is a virtue which is great. (b) All respects an honest man. (c) My brother was rewarded for his honesty. (d) Be honest and you will always be trusted. (e) So we shouldn’t be dishonest in our life.
6.      Ratan is my brother. (a) He is a regular student of class Ten (Negative). (b) He is the best boy in the class (Comparative). (c) He wants to be a good teacher in future (Complex). For this reason he works very hard. (d) He learns his lessons when it is time to learn (Simple). (e) He is loved by his friends, teachers and all (Active).
Answer:(a) He is not an irregular student of class Ten.(b) He is better than any other boy in the class.(c) It is he who wants to be a good teacher in future.(d) He learns his lessons at the time of learning.(e) His friends, teachers and all love him.



7.      Bangladesh is a small country but has a vest population. (a) Very few countries in the world are as populous as Bangladesh (Comparative). Most of the people here live in the villages. (b) People who live in the villages farmers (Simple). (c) The farmers work hard to support themselves (Complex). (d) They are honest and pious (Negative). (e) They should be taken care of (Active).
Answer:(a) Bangladesh is more populous than most other coutries of the world.(b) People living in the villages are farmers.(c)The farmers work hard so that they can support themselves.(d) They are not only honest but also pious.(e) We should take care of them.
8.      (a) We should read books to gain knowledge (Complex). (b) Books introduce us to the realm of knowledge (Passive). (c) The books of great writers contain novel thoughts and great ideas (Interrogative). (d) If we read books we can enrich our mind (Simple). The reading of books brings perfection in our life, and there is no alternative to reading books. (e) Books are the greatest friends (Comparative).
Answer:(a) We should read books so that we can gain knowledge.(b) We are introduced to the realm of knowledge by books.(c) Don’t the books of great writers contain noble thoughts and great ideas.(e) By reading books, we can enrich our mind.(e) Books are greater than any other friend.
9.      Corruption is a great curse to our nation. (a) No other problem is so dreadful as corruption (Comparative). (b) It prevails in every walk of our life (Interrogative). It destroys everything. (c) We fail to enjoy the real progress as corruption devours every good fruits of our efforts (Compound). It can be compared to cancer. (d) It paralyses the whole nation (Passive). (e) We must realize the fact and come forward against corruption (Negative).
Answer:(a) Corruption is more dreadful than any other problem.(b) Doesn’t it prevail in every walk of our life?(c) Corruption devours every good fruit of our efforts and so we fail to enjoy the real progress.(d) The whole nation is a paralysed with it.(e) We cannot but realize the fact and come forward against corruption.
10. (a)We should read books to gain knowledge.(Complex).(b) Books introduce us to the realm of knowledge.(Passive)(c)The books of great writers contain noble thoughts and great ideas.(Interrogative) (d) If we read books, we can enrich our minds.(Simple).The reading of books brings perfection in our life, and there  is no alternative to reading books.(e) Books are the greatest friends.(Comparative)
Answer: (a) We should read books so that we can gain knowledge.(b) We are introduced to the realm of knowledge by books. (c) Don’t the books of great writers contain noble thoughts and great ideas? (d) We can enrich our minds by reading books. (e) Books are greater than any other friend.
11. (a) Honesty is a great virtue.(Complex).(b) An honest man is respected by all.(Active) (b)An honest man is respected by all.(Active) (c)My brother was honest for which he was rewarded.(simple).(d) If you are honest you will always be trusted.(Compound).(e) So we should be honest in our life.(Negative)
Answer:(a) Honesty is a virtue which is great.(b) All respects an honest man (c) My brother was rewarded  for his honesty.(d) Be honest and you will always be trusted.(e) So we shouldn’t be dishonest in our life.



12. Bangladesh is a small country with a vast population.(a) Very few countries in the world are as populous as it.(Comparative).Most of the people here live in the villages.(b)People who live in the villages are farmers.(Simple).(c)The villagers work hard to support themselves.(Complex)(d) They are honest and pious.(Negative).(e)They should be taken care of.(Active)
Answer:(a) It is more populous than most other countries in the world.(b) People living in the villages are farmers.(c) The villagers work hard so that they can support themselves.(d) They are not dishonest and impious.(e) The government should take care of them.
13.  (a)The Padma is one of the biggest rivers in Bangladesh.(Comparative).(b)When it is summer, it becomes emaciated.(Simple).(c)During the rainy season, it assumes a terrible shape.(Complex).(d)Who does not know this?(Affirmative)(e) Tourists from home and abroad visit its shore to enjoy themselves.(Complex).
Answer:(a) The Padma is bigger than most other rivers in Bangladesh.(b) During Summer, it becomes emaciated.(c) When it is the rainy season, it assumes a terrible shape.(d) Everyone knows it.(e) Tourists from home and abroad visit its shore so that they can enjoy themselves.
14. Bangladesh is a land of scenic beauty. (a) Cox’ Bazer is the longest sea beach in the world.(Passive).(b) Everyone knows this (Interrogative)(c) Tourists from home and abroad visit this beach.(Passive)(d)They come here to enjoy themselves (Complex).(e) Our government is going to take some steps to make it more attractive.(Passive).
Answer (a) No other sea beach in the world is as long as Cox’s Bazer.(b) Who doesn’t know this? (c) This sea beach is visited by the tourists from home and abroad. (d) They come here so that they can enjoy themselves. (e) Some steps are going to be taken by our government to make it more attractive.
15. We are Bangladeshi. Bangladesh is a small country.(a) We are proud of our freedom fighters.(interrogative).(b) Their contribution will never be forgotten.(Affirmative).(c)They were inspired by the common people.(active).(d) Their sacrifice is greater than any other thing.(Positive).(e) but, today many of them lead a very miserable life.(complex)
Answer(a) Aren’t we proud of our freedom fighters?(b) Their contribution will be remembered for ever.(c) The common people inspired them.(d) Their sacrifice is the greatest of all other things.(e) But today many of them lead a life which is very miserable.
       (a) We are proud of our freedom fighters.(Interrogative)
16. A flower is a glowing gift of nature. (a)Who does not like flowers?(Affirmative) .They are the symbol of love and beauty. (b) Flowers are used on different occasions.(active) (c) We need flowers to decorate a place.(Complex).(d) The rose is the best of all flowers. (Positive) It is called the queen of flowers .(e)As the demands of flowers is increasing day by day, we should cultivate flowers on commercial basis.(Simple) It has both its charm and commercial values too.
Answer:(a)Everybody likes flower.(b) We/People use flowers on different occasions.(c) We need flowers if/when we want to decorate a place.(d) No other flower is so/as good as the rose.(e) For the increasing demand of flowers day by day, we should cultivate flowers on commercial basis.
17. (a) The postman is a familiar figure.(Complex).(b)Everyday we see him when he goes in a khaki dress.(Simple) (c) He delivers letters, money orders, parcels etc. to the addresses.(passive) (d) He must go from one house to another in fair weather or foul.(Negative).(e) Though he is a low paid employee, his responsibility is great.(Compound)
Answer:(a) The postman is a figure who is familiar.(b) Everyday we see him at the time of his going  in khaki dress.(c) Letters, money orders, parcels, etc are delivered by him to the addresses.(d) He cannot but go from  one house to another in fair weather or foul.(e)He is a low paid employee but his responsibility is great.




18. Books are the best companion to the people.(a)We should read books to gain knowledge.(Complex).(b) Books introduce us to the kingdom of the knowledge.(Passive).(c)The books of great writers contain noble thoughts and great ideas.(Interrogative)(d)By reading books, we can enrich our mind.(Compound).The reading of books brings perfection in our life, and there is no alternative to reading books.(e) Books are the greatest friends.(Positive)
Answer:(a)We should read books so that we can gain knowledge.(b) We are introduced to kingdom of knowledge by books.(c)Don’t the books of great writers contain noble thoughts and great ideas? (d) Let us read books and we can enrich our mind.(e) No other friend is so/as great as books.
19. (a) Hazi Mohammad Mohsin was a very kind man.(Negative).He was born in Hogli. (b)He inherited vast property from his father and sister.(Interrogative)(c)He did not marry.(Affirmative) (d) During his life time, he spent money lavishly to help the poor.(Complex) (e) One night when he was saying his prayer, a thief broke into his room.(Simple)
Answer:(a) Hazi Mohammad Mohsin was not an unkind man at all.(b) Didn’t he inherit vast property from his father and sister? (c)He was unmarried.(d) During his life time, he spent money lavishly so that he could help the poor.(e) One night at the time of saying his prayer, a thief broke into his room.
20. Sumit is my friend.(a)He is a regular student.(Negative).(b) He is never late to attend his classes.(affirmative) (c) He wants to be a doctor to serve people.(Complex).For this reason he has been working hard.(d) He sits to read when it is time for reading.(Simple) (e) His is loved by his parents, teachers and friends.(active).
Answer: He is not an irregular student.(b) He is always punctual to attend his classes .(c) He wants to be a doctor so that he can serve people.(d) He sits to read at the time of reading.(e) His parents, teachers and friends love him.
21. (a)Once there was a king named Lear.(Complex).(b)He had a daughter whom he loved very  much.(Compound)(c)One day she went to countryside and she was accompanied by her friends.(simple) (d)She saw a young man playing on his flute.(Complex).(e) How nice the music was!(Assertive)
Answer: (a) Once there was a king whose name was Lear.(b) He had a daughter and he loved his classes.(c) He wants that he will be /would be a famous doctor in life.(d) He learns his lessons at the time of learning.(e) His friends, teachers and all love him.
22. (a)A fool was sitting by the side of a village road.(Complex).(b)He was digging holes in several places.(Passive).Now it happened that a king’s minister was passing by that way.(c) Seeing the strange appearance of the fool, he asked him about the reason of the action.(Compound).He also told that people passing by would put their feet in them and fall down. The fool replied, “Why should they fall in? I have not dug in the middle of the path.(d) Only those who leave the straight road will fall into my pit”(Negative) (e)The minister then asked what his occupation was.(Simple)
23. I read in a big school. It stands in a district town.(a) It is one of the most famous schools in our district.(Comparative) (b)The school was established in 1850.(Active). The river Modhimoti flows by the side of the school. (c) The scenery of the school is very charming.(Exclamatory).(d) There is a large flower garden in front of the school.(Complex).Most of the teachers of our school are highly qualified.(e)They are always sincere to their duties.(Negative)
Ans:(a)It is more famous than most other schools in our district. (b) People established the school in 1850. (c) How charming the scenery of the school is! (d) In front of the school there is a flower garden which is large. (e) There are never insincere to their duties.






24. Today corruption is a very familiar term in Bangladesh.(a) Corruption is the most dangerous weapon to destroy a society.(positive) (b) It lies in every phase of our society.(complex)(c)Some drastatic steps have been taken against the corruption.(active).(d) The persons in the high rank of the society are involved in corruption and have become millionaires through corruption.(simple)(e)Social awareness is essential to resist corruption.(exclamatory).The corrupted persons should be brought under trial quite impartially.
25. (a)Mango is one of the sweetest fruits in the world.(Comparative).Most of the mangoes of Bangladesh are grown in Chapi Nawabgonj district.(b) Selling these mangoes, people earn a lot of money.(Compound).(c)People all over the country visit this place.(Passive)(d)Mangoes are ripe in the summer.(Complex) At this time the mangoes orchards look very nice.(e) I wish I could visit this place.(Exclamatory).
Ans: (a) Mango is sweeter than most other fruits in the world. (b) People sell these mangoes and earn a lot of money. (c) This place is visited by people over the country. (d) Mangoes are ripe when it is summer. (e) If I could visit this place!
26. (a)Once upon a time there was a girl named Jesmin.(Complex).(b)Though she was a nice little girl, she was not an ordinary child.(Compound).(c)She passed her time in reading and writing.(Interrogative) (d) Her parents liked her very much.(Negative).(e)Everyone praised her.(Passive voice).
Ans: (a) Once upon a time there was a girl whose name was Jesmin.(b) She was a nice little girl but not an ordinary child.(c) Didn’t she pass her time in reading and writing?(d) Her parents did not dislike her at all. (e) She was praised by everyone.
27. (a) Health is wealth.(Complex).A good health is a guarantee for happiness.(b) A healthy poor man is happier than a sick moneyed man.(Positive).(c)Though a healthy man is an asset to his family, an unhealthy man is a liability.(Compound).(d) He can succeed in life.(Interrogative).(e) So, everybody cannot but be conscious of his health.(Affirmative)
Ans: (a) It is health which is wealth. (b) A sick moneyed man is not so happy as a healthy poor man. (c) A healthy man is an asset to his family but an unhealthy man is a liability. (d) Can’t he succeed in life? (e) So everybody must be conscious of his health.
28. (a)Truthfulness is the greatest of all virtues in a man.(Comparative).It means the quality of speaking the truth. (b)Although it may not make one rich, it brings peace of mind.(Compound) (c)Everybody respects a truthful person.(Interrogative).She/he cannot commit vice.(d)Who does not love a truthful person.(Passive) Many persons of the world have become great by virtue of truthfulness.(e)Truthfulness may lead the whole world to peace and happiness.(Complex)
Ans: Truthfulness is greater than all other virtues in a man. (b) It may not make one rich but it brings peace of mind. (c) Who doesn’t respect a truthful person? (d) By whom is a truthful person not loved? (e) It is truthfulness that may lead the whole world to peace and happiness. 
29. (a) Amina’s life was very difficult.(Exclamatory) She was fighting for the survival of her family and herself.(b)She got loan from Grameen bank and started to make a plan.(Simple) (c)She bought a dekhi to husk rice.(Complex).People could hear the thudding of her dekhi at the late hours of the night.(d) In spite of her working very hard, there was happiness in her heart. (Compound) (e) She was a very hardworking and responsible loanee.(negative)
Ans: (a) How difficult Amina’s life was! (b) Getting loan from Grammen Bank one day, she started to make a plan. (c) She bought a dheki so that she could husk rice. (d) She worked hard but there was happiness in her heart. (e) She was not a lazy and irresponsible loanee at all.







30. (a)Poverty is the greatest problem in our country.(Positive) But we hardly realize that this miserable condition is our own creation.(b)Many do not try to better their condition by hard labour.(Compound) (c)They only curse their fate.(Passive) But this is not reality.(d) It is the man who is the maker of his own fortune.(Simple). So they should work hard to improve their lot.
(e) By working hard, they can improve their condition.(Negative)
31. Bangladesh is a land of rivers. (a)The Padma is one of the biggest rivers in Bangladesh.(Comparative).(b)When it is summer, it becomes emaciated.(Simple).(c) During the rainy season, it assumes a terrible shape.(Complex).(d) Everybody know this.(Interrogative)(e) Tourists from home and abroad visit its shore.(Passive)
Ans: (a) The Padma is bigger than most other rivers in Bangladesh. (b) In summer it becomes emaciated. (c) It assumes a terrible shape when it is the rainy season. (d) Who doesn’t know this? (e) It’s shore is visited by tourists from home and abroad.
32. Tahsan is my friend.(a) He is a regular student.(Negative) (b) He is never late to attend his classes.(Affirmative) (c) He wants to be a doctor to serve people.(complex) For this reason, he has been working hard.(d) He sits to read at when it is time to read.(Simple) (e) He is loved by his parents, teachers and friends.(Active)
Ans: (a) He is not an irregular student. (b) He is always punctual to attend his classes. (c) He wants to be a doctor so that he can serve the people. (d) He sits to read at the time of reading. (e) His parents, teachers and friends love him.
33. No person can be happy without friends. So,(a) everybody wants friends.(negative) (b)The heart is formed for love and cannot be happy without the opportunity of giving and receiving love.(complex).But (c) you cannot receive affection unless you give it also.(Simple)You cannot find others to love you unless you love them. Love is to be importance of cultivating a cheerful and obliging disposition.(d) You cannot be happy without it.(Interrogative) So,(e) As love is  devine, everybody wants love.(Compound).
Answer (a) Who doesn’t want friend? (b) As the heart is formed for love,it can not be happy without the opportunity of giving and receiving love.(c) You cannot receive affection without giving it also.(d) Can you be happy without it? (e) Love is devine and everybody wants it.





     

No comments:

Post a Comment