Saturday, October 20, 2012

ইংরেজি বিষয়ের যোগ্যতাভিত্তিক প্রশ্নোত্তর for Class-V

57. Which sentence is correct?
( কোন বাক্যটি সঠিক?)
(a) She teaches us english (b) She teaches us english (c) to be begin the name of a country (d) all of the above.
Ans. (d) all of the above.
58. What type of voice is the sentence? (বাক্যটি কোন বাচ্য।)
(a) statement             (b) exclamation
(c) command             (d) request.
Ans. (a) statement
59. Find a word using the capital letter correctly. ( কোন শব্দটিতে বড় হাতের অক্ষর সঠিকভাবে ব্যবহূত হয়েছে বের কর।)
(a) FLYOVER            (b) Flyover
(c) fly over       (d) fly Over.
Ans. (b) Flyover
60. Here “sometimes” is a/an—- (এখানে “sometimes” একটি—-।)
(a) noun (b) pronoun (c) verb (d) adverb
Ans. (d) adverb
61.“When the winds blow, they run away” (”যখন বাতাস প্রবাহিত হয়, তারা চলে যায়”) Find the type of the sentence (বাক্যটির ধরই বের কর।)
(a) question    (b) statement
(c) command             (d) greeting.
Ans. (b) statement
62. Find out the type of the following sentence. (নিচের বাক্যটি কোন প্রকারের তা বের কর।) What an interesting scenery it is (কি সুন্দর দৃশ্য!)
(a) command (b) statement
(c) request      (d) exclamation.
Ans. (d) exclamation.
63. One day Kamal ‘went to his uncle’s house. After enjoying the function he was returning home alone at night. But on the way he became frightened because of a sound. It was ghost’s sound. (একদিন কামাল তার চাচার বাসায় গিয়েছিল। অনুষ্ঠানটি উপভোগ করার পর সে একা রাতে বাড়ি ফিরছিল। কিন্তু পথিমধ্যে সে শব্দের কারণে ভীত হয়েছিল। এটা ছিল ভূতের শব্দ।)
What made Kamal frightened? (কামালকে কী ভীত করেছিল?)
(a) cat’s sound           (b) ghost’s
(c) tiger’s sound        (d) lion’s sound.
Ans. (b) ghost’s
64. The word “frightended” is a/an—- (“frightended” শব্দটি হলো.......।)
(a) verb (b) adverb (c) noun (d) adjective.
Ans. (d) adjective.
65. Identify the correct sentence (সঠিক বাক্যটি শনাক্ত কর।)
(a) Kamal goes to school yesterday.
(b) Kamal went to school yesterday.
(c) Kamal will go to school yesterday.
(d) Kamal have been ill.
Ans. Kamal went to school yesterday.
66. The meaning of a sentence often depends on— (একটি বাক্যের অর্থ অধিকাংশ ক্ষেত্রে নির্ভর করে..... ওপর।)
(a) subject (b) tense
(c) stress (d) punctuation
Ans. (c) stress
67. Which word of the first sentence should be stressed on? (প্রথম বাক্যের কোন শব্দের ওপর জোর দেয়া উচিশ?)
(a) I     (b) need    (c) pencil (d) your
Ans. (c) pencil
68. Rising intonation refers to making voice— (উচ্চস্বর বলতে কণ্ঠস্বর —- করা বুঝায়।)
(a) up (b) down (c) up and down (d) all of them.
Ans. (b) up
69. “How are you” To answer this question needs— intonation (“তুমি কেমন আছো? এই প্রশ্নের উত্তরে—- স্বরভেদ প্রয়োজন হয়।)
(a) rising         (b) falling
(c) both of them         (d) none of them.
Ans. (b) falling

No comments:

Post a Comment