Tuesday, October 30, 2012

ইংরেজি:যোগ্যতাভিত্তিক প্রশ্নোত্তর

24.Who gives Sabina medicine?  কে সাবিনাকে ওষুধ দেন?
(a) Sabina’s father    (b) Sabina
(c) the doctor (d) Sabina’s mother.
Ans. (c) the doctor.
25. Find the type of the sentence (এটি কোন প্রকার বাক্য তা বের কর।)
(a) statement (b) question
(c) imperative            (d) request.
Ans. (c) imperative
26. Excuse me, would, could, please are used in making (Excuse me, would, could, please এগুলো তৈরি করতে ব্যবহূত হয়।)
27. “Please, come to the blackboard” (দয়া করে ক্ল্যাকবোর্ডের কাছে আস।)
(a) Command            (b) request
(c) question    (d)statement.
Ans. (b) request
28.Similar pronunciation is seen in- (একই রকম উচ্চারণ দেখা যায়।)
(a) man   (b) plan     (c) can (d) all of them.
Ans. (d) all of them.
29.       Which word is dissimilar with other?  কোন শব্দটি অন্য শব্দগুলো থেকে আলাদা?)
(a) cane        (b) pane      (c) mane (d) can.
Ans. (d) can.
30. Sakib and Tamin are intimate friends. Sakib always communicates with Tamim through letters. Tamim also gives response to Sakib regularly. (সাকিব ও তামিম ঘনিষ্ঠ বন্ধু। সাকিব তামিমের সাথে চিঠির মাধ্যমে সবসময় যোগাযোগ রাখে। তামিম ও সাকিবকে নিয়মিত সাড়া দেয়। Sakib and Tamim mantain relation as- (সাকিব ও তামিম-হিসেবে সম্পর্ক রক্ষা করে।)
(a) cousin       (b) pen friend
(c) brother      (d) none of these.
Ans. (b) pen friend
31. Here Tamim is–– (এখানে মামিম—)
(a) Sender  (b) receiver   (c) postman        (d) writer.
Ans. (b) receiver
32. Make a sentence using the following words? His/government/employee/is/a/father.
(a) His father is a government employee
(b) His employee government is a father
(c) A father is government his employee
(d) Father is a government his employee.
Ans. (a) His father is a government employee
33. Which birds are seen everywhere? ( কোন পাখিগুলোকে সর্বত্র দেখা যায়?)
(a) common (b) seasonal (c) certain (d) beautiful.
Ans.  (a) common
34. Which birds cannot be seen often? (কোন পাখিগুলোকে সর্বত্র দেখা যায় না?)
(a) common (b) seasonal (c) certain           (d) beautiful.
Ans. (b) seasonal
35. Which one the seasonal bird in our country? (আমাদের দেশে কোনটি মৌসুমী পাখি?)
(a) The crow   (b) The kingfisher
(c) The doel    (d) The cuckoo.
Ans. (d) The cuckoo.
36. What is the plural form of “cuckoo”? (“cuckoo”-এর বহুবচন কী?)
(a) cuckoo (b) cuckoos (c) cuckoos            (d) cuckoois.
Ans. (c) cuckoos
37. We see the cuckoo- (আমরা কোকিল দেখি।)
(a) in rain (b) in spring (c) summer (d) in winter.
Ans. (b) in spring
38. “He has a nice building in Dhaka city” (ঢাকা শহরে তার একটি চমত্কার ভবন আছে।”
(a) statement             (b) command
(c) question    (d) request.
Ans. (a) statement
39. What is the singular form of “families” এর একবচন কী?
(a) familiey (b) family (c) familie (d) famili.
Ans. (b) family
40. Hasan knows how to use hyphen, question mark. হাসান কিভাবে হাইফেন, ড্যাশ, প্রশ্নবোধক চিহ্ন ব্যবহার করতে হয় তা জানে।)
(a) gender (d) article (c) punctuation (d) none.
Ans. (c) punctuation
41. Find out the plural form of “hyphen”? (হাইফেন এর বহুবচন বের কর?)
(a) hypen        (b) hyphens
(c) hypheneces          (d) hyphenes.
Ans. (b) hyphens
42. Make a sentence using the following words? can/use/punctuation/Hasan.
(a) Hasan can punctuation use
(b) Hasan can use punctuation
(e) Punctuation can use Hasan
(d) punctuation use can Hasan.
Ans. (b) Hasan can use punctuation.
43. What is the name of the pet bird? ( পোষা পাখিটির নাম কী?)
(a) Tonni      (b) Mini          (c) Tuli    (d) Jui
Ans. (b) Mini
44. Find out the plural form of “here” এর বহুবচন বের কর?
(a) hare     (b) harees     (c) haress (d) hares.
Ans. (d) hares.
45. Pappu’s dog is - (পাপ্পুর কুকুর হয়—)
(a) friendly to Pappu (b) indifferent to Pappu
(c) cruel to Pappu      (d) all of these.
Ans. (a) friendly to Pappu
46. Find out the plural form of “Dog”? (“dog” এর বহুবচনটি বের কর?)
(a) dogs      (b) doges     (c) dogies            (d) doogs
Ans. (a) dogs
47. What kind of country is Bangladesh? (বাংলাদেশ কোন ধরনের দেশ?)
(a) free (b) colonial (c) dependent (d)oppressed.
Ans. (a) free
48. Find out the noun form of “independent”? (“independent”এর বিশেষ্য রূপ বের কর?)
(a) a cobbler (b)a grocer
(c) a farmer (d) an agriculture officer.
Ans. (c) a farmer

No comments:

Post a Comment