Monday, October 15, 2012

Class-V:English Competency Based Questions


যোগ্যতাভিত্তিক প্রশ্নোত্তর

01.Faruk is going to Dhaka Medical College Hospital to see his injured brother. His friend Hasan is also going with him to the hospital. (ফারুক ঢাকা মেডিকেল কলেজ হাসপাতালে তার আহত ভাইকে দেখতে যাচ্ছে। তার বন্ধু হাসানও তার সাথে হাসপাতালে যাচ্ছে।)
Who is injured?        
(a) Hasan       (b) Faruk
 (c) Faruk’s brother   (d) Faruk’s sister.
Ans. (c) Faruk’s brother.      
02What is the name of Hasan’s friend’? (হাসানের বন্ধুর নাম কী?)         
(a) Asif (b) Bashir (c) Faruk (d) Saif
Ans. (c) Faruk.          
03.Find out the adjective form of ‘friend’.
( ‘friend’ এর বিশেষণ রূপ কোনটি তা বের কর?)  
(a) friend         (b) friendliness
(c) befriend    (d) friendly.
Ans.(d) friendly.        
04.How do you feel when your friend’s brother gets very ill? (তুমি কেমন অনুভব কর যখন তোমার বন্ধুর ভাই মারাত্মক অসুস্থ হয়ে পড়ে?)           
(a) delighted (b) happy (c) sad (d) pleased.
Ans. (c) sad. 
05.Who is Mr Kamal? (জনাব কামাল কে?)          
(a) a teacher (b) an engineer
(c) a peon       (d) a hawker.
Ans. (a) teacher.       
06.Find out the type of following sentence. (নিচের বাক্যের ধরণ খুঁজে বের কর।)      
(a) statement             (b) question
(c) command             (d) request.
 Ans. (b) question.    
07.Can you open the box? (তুমি কি বক্সটি খুলতে পার?)    
(a) statement             (b) question
(c) command             (d) request.
 Ans. (b) question.    
08.What is the advice of the teacher? (শিক্ষকের উপদেশ কী?)    
(a) to tell a lie (b) not to tell a lie
(c) come to Blackboard.
 Ans. (b) not to tell a lie.       
09.“Sit-down and think more” is a (বসো এবং আরও চিন্তাকর” হয় একটি-)      
(a) request     (b) statement
(c) command             (d) Interrogative.
 Ans. (c) command   
10.“Is there anyone else?” is a/an- 
(a) Statement             (b) command
(c) request      (d) question.
Ans. (d) question.     
11.The word ‘beautiful’ is a/an-(‘beautiful’ শব্দটি হলো-)।      
(a) noun (b) verb (c) adjective          (d) adverb.
 Ans. (c) adjective.   
12.To do fun, one can leap like a lamb. (মজা করার জন্য একজন ভেড়ার মত লাফাতে পারে।)      
(a) noun (b) adjective (c) preposition (d) verb.
Ans. noun.     
13. Who can climb a tree? (কে গাছে চড়তে পারে?)
(a) an ox   (b) a lamb   (c) a cat        (d) a cow
Ans. (c) a cat.
14. Who is Mamun (মানুন কে?)
(a) Hasan’s friend     (b) Hasan’s father
(c) Hasan’s mother   (d) Hasan’s mother
(d) Hasan’s grandfather.
Ans. (a) Hasan’s friend.
15. Why do we use a clock (আমরা কেন ঘড়ি ব্যবহার করি?)
(a) to tell the time       (b) to count the time
(c) to show     (d) to remember the time.
Ans. (a) to tell the time.
16.When does “Friday” come? (শুক্রবার কখন আসে?)
(a) after Saturday (b) before Sunday
(c) after Thursday      (d) before Tuesday.
Ans. (c) after Thursday.
17. What makes Mr Kabir tired (জনাব কবিরকে কিসে ক্লান্ত করে তোলে?)
(a) Short hour duty     (b) long hour duty
(c) no duty      (d) all of the above.
Ans. (c) long hour duty.
18. Here ‘always’ is a/an- (এখানে ‘always’ হলো একটি—)
(a) noun      (b) pronoun       (c) verb            (d) adverb
Ans. (d) adverb.
19. Make a sentence using the following words?
she/interesting/her/job/finds.
(a) her job finds interesting she (b) She finds job her interesting (c) She finds interesting her job (d) She finds her job interesting.
Ans. (d) She finds her job interesting.
20. Make a sentence using the following words?
she/interesting /her job. finds.
(a) her job finds interesting she (b) She finds job her interesting (c) She finds interesting her job (d) She finds her job interesting.
Ans. (d) She finds her job interesting.
21.The owner of cows was a friendly person. (গরুগুলোর মালিক ছিলেন একজন বন্ধুভাবাপন্ন ব্যক্তি। In the stem ‘owner’ means? (‘owner) শব্দটি বলতে বুঝায়?)
(a) master      (b) servant
(c) shepherd (d) cow boy.
Ans. (a) master
22. What is the verb form of ‘owner’ শব্দটির ক্রিয়া পদ কী?
(a) owne     (b) owen     (c) owner    (d) own.
Ans. (d) own.
23. A person is called a cowboy when he–?   যে ব্যক্তি করে তাকে রাখাল বলা হয়।)
(a) looks after cow    (b) looks after sheep
(c) looks after goat    (d) looks after dog.
Ans. (a) looks after cow.


24.Who gives Sabina medicine?  কে সাবিনাকে ওষুধ দেন?
(a) Sabina’s father    (b) Sabina
(c) the doctor (d) Sabina’s mother.
Ans. (c) the doctor.
25. Find the type of the sentence (এটি কোন প্রকার বাক্য তা বের কর।)
(a) statement (b) question
(c) imperative            (d) request.
Ans. (c) imperative
26. Excuse me, would, could, please are used in making (Excuse me, would, could, please এগুলো তৈরি করতে ব্যবহূত হয়।)
27. “Please, come to the blackboard” (দয়া করে ক্ল্যাকবোর্ডের কাছে আস।)
(a) Command            (b) request
(c) question    (d)statement.
Ans. (b) request
28.Similar pronunciation is seen in- (একই রকম উচ্চারণ দেখা যায়।)
(a) man   (b) plan     (c) can (d) all of them.
Ans. (d) all of them.
29.       Which word is dissimilar with other?  কোন শব্দটি অন্য শব্দগুলো থেকে আলাদা?)
(a) cane        (b) pane      (c) mane (d) can.
Ans. (d) can.
30. Sakib and Tamin are intimate friends. Sakib always communicates with Tamim through letters. Tamim also gives response to Sakib regularly. (সাকিব ও তামিম ঘনিষ্ঠ বন্ধু। সাকিব তামিমের সাথে চিঠির মাধ্যমে সবসময় যোগাযোগ রাখে। তামিম ও সাকিবকে নিয়মিত সাড়া দেয়। Sakib and Tamim mantain relation as- (সাকিব ও তামিম-হিসেবে সম্পর্ক রক্ষা করে।)
(a) cousin       (b) pen friend
(c) brother      (d) none of these.
Ans. (b) pen friend
31. Here Tamim is–– (এখানে মামিম—)
(a) Sender  (b) receiver   (c) postman        (d) writer.
Ans. (b) receiver
32. Make a sentence using the following words? His/government/employee/is/a/father.
(a) His father is a government employee
(b) His employee government is a father
(c) A father is government his employee
(d) Father is a government his employee.
Ans. (a) His father is a government employee
33. Which birds are seen everywhere? ( কোন পাখিগুলোকে সর্বত্র দেখা যায়?)
(a) common (b) seasonal (c) certain (d) beautiful.
Ans.  (a) common
34. Which birds cannot be seen often? (কোন পাখিগুলোকে সর্বত্র দেখা যায় না?)
(a) common (b) seasonal (c) certain           (d) beautiful.
Ans. (b) seasonal
35. Which one the seasonal bird in our country? (আমাদের দেশে কোনটি মৌসুমী পাখি?)
(a) The crow   (b) The kingfisher
(c) The doel    (d) The cuckoo.
Ans. (d) The cuckoo.
36. What is the plural form of “cuckoo”? (“cuckoo”-এর বহুবচন কী?)
(a) cuckoo (b) cuckoos (c) cuckoos            (d) cuckoois.
Ans. (c) cuckoos
37. We see the cuckoo- (আমরা কোকিল দেখি।)
(a) in rain (b) in spring (c) summer (d) in winter.
Ans. (b) in spring
38. “He has a nice building in Dhaka city” (ঢাকা শহরে তার একটি চমত্কার ভবন আছে।”
(a) statement             (b) command
(c) question    (d) request.
Ans. (a) statement
39. What is the singular form of “families” এর একবচন কী?
(a) familiey (b) family (c) familie (d) famili.
Ans. (b) family
40. Hasan knows how to use hyphen, question mark. হাসান কিভাবে হাইফেন, ড্যাশ, প্রশ্নবোধক চিহ্ন ব্যবহার করতে হয় তা জানে।)
(a) gender (d) article (c) punctuation (d) none.
Ans. (c) punctuation
41. Find out the plural form of “hyphen”? (হাইফেন এর বহুবচন বের কর?)
(a) hypen        (b) hyphens
(c) hypheneces          (d) hyphenes.
Ans. (b) hyphens
42. Make a sentence using the following words? can/use/punctuation/Hasan.
(a) Hasan can punctuation use
(b) Hasan can use punctuation
(e) Punctuation can use Hasan
(d) punctuation use can Hasan.
Ans. (b) Hasan can use punctuation.
43. What is the name of the pet bird? ( পোষা পাখিটির নাম কী?)
(a) Tonni      (b) Mini          (c) Tuli    (d) Jui
Ans. (b) Mini
44. Find out the plural form of “here” এর বহুবচন বের কর?
(a) hare     (b) harees     (c) haress (d) hares.
Ans. (d) hares.
45. Pappu’s dog is - (পাপ্পুর কুকুর হয়—)
(a) friendly to Pappu (b) indifferent to Pappu
(c) cruel to Pappu      (d) all of these.
Ans. (a) friendly to Pappu
46. Find out the plural form of “Dog”? (“dog” এর বহুবচনটি বের কর?)
(a) dogs      (b) doges     (c) dogies            (d) doogs
Ans. (a) dogs
47. What kind of country is Bangladesh? (বাংলাদেশ কোন ধরনের দেশ?)
(a) free (b) colonial (c) dependent (d)oppressed.
Ans. (a) free
48. Find out the noun form of “independent”? (“independent”এর বিশেষ্য রূপ বের কর?)
(a) a cobbler (b)a grocer
(c) a farmer (d) an agriculture officer.
Ans. (c) a farmer

No comments:

Post a Comment