Monday, November 5, 2012

প্রাথমিক শিক্ষা সমাপনী পরীক্ষার ইংরেজি বিষয়ের প্রস্তুতি

যোগ্যতাভিত্তিক প্রশ্নোত্তর
1. Which one the seasonal bird in our country? (আমাদের দেশে কোনটি মৌসুমী পাখি?)
(a) The crow   (b) The kingfisher
(c) The doel    (d) The cuckoo.
Ans. (d) The cuckoo.
2. What is the plural form of “cuckoo”? (“cuckoo”-এর বহুবচন কী?)
(a) cuckoo      (b) cuckoos
(c) cuckoos    (d) cuckoois.
Ans. (c) cuckoos
3. We see the cuckoo- (আমরা কোকিল দেখি।)
(a) in rain        (b) in spring
(c) summer     (d) in winter.
Ans. (b) in spring
4. “He has a nice building in Dhaka city” (ঢাকা শহরে তার একটি চমত্কার ভবন আছে।”
(a) statement             (b) command
(c) question    (d) request.
Ans. (a) statement
5. What is the singular form of “families” এর একবচন কী?
(a) familiey     (b) family
(c) familie       (d) famili.
Ans. (b) family
6. Hasan knows how to use hyphen, question mark. হাসান কিভাবে হাইফেন, ড্যাশ, প্রশ্নবোধক চিহ্ন ব্যবহার করতে হয় তা জানে।)
(a) gender      (d) article
(c) punctuation           (d) none.
Ans. (c) punctuation
7. Find out the plural form of “hyphen”? (হাইফেন এর বহুবচন বের কর?)
(a) hypen        (b) hyphens
(c) hypheneces          (d) hyphenes.
Ans. (b) hyphens
8. Make a sentence using the following words? can/use/punctuation/Hasan.
(a) Hasan can punctuation use
(b) Hasan can use punctuation
(e) Punctuation can use Hasan
(d) punctuation use can Hasan.
Ans. (b) Hasan can use punctuation.
9. What is the name of the pet bird?
 ( পোষা পাখিটির নাম কী?)
(a) Tonni   (b) Mini   (c) Tuli (d) Jui
Ans. (b) Mini
10. Find out the plural form of “here” এর বহুবচন বের কর?
(a) hare           (b) harees
(c) haress       (d) hares.
Ans. (d) hares.
11. Pappu’s dog is - (পাপ্পুর কুকুর হয়—)
(a) friendly to Pappu
(b) indifferent to Pappu
(c) cruel to Pappu
(d) all of these.
Ans. (a) friendly to Pappu
12. Find out the plural form of “Dog”? (“dog” এর বহুবচনটি বের কর?)
(a) dogs          (b) doges
(c) dogies       (d) doogs
Ans. (a) dogs
13. What kind of country is Bangladesh? (বাংলাদেশ কোন ধরনের দেশ?)
(a) free            (b) colonial
(c) dependent            (d)oppressed.
Ans. (a) free
14. Find out the noun form of “independent”? (“independent”এর বিশেষ্য রূপ বের কর?)
(a) a cobbler (b)a grocer
(c) a farmer    (d) an agriculture officer.
Ans. (c) a farmer
15. “What a beautiful country it is” (এটা কী সুন্দর দেশ!) What type of sentence is it (এটা কোন প্রকার বাক্য?)
(a) statement             (b) command
(c) exclamation          (d) request.
Ans. (c) exclamation.
16. Generally a man has a pair of- (মানুষের একজোড়া ... থাকে।)
(a) heads (b) moths (c) ears (d) noese.
Ans. (c) ears.
17. People say Eid prayer in —- (মানুষ .. ঈদের নামাজ আদায় করে।)
(a) mosque    (b) Eidgah
(c) open places         (d) house.
Ans. (b) Eidgah
18. Find the present form of the verb “fasted” (“fasted” ক্রিয়ার বর্তমান রূপটি বের কর।)
(a) fasted        (b) fasting
(c) fast            (d) faste.
Ans. (c) fast

No comments:

Post a Comment