Monday, August 27, 2012

Right forms of verbs for HSC Examination


 

1.      Fill in the gaps in the passage below with the right from of verbs.
occur
increase
punish
keep
clean
bring
obey
 NUv/m„wó
e„w× cvIqv
kvw¯Z
ivLv
cwi¯‹vi ivLv
wb‡q Avmv
gvb¨ Kiv
Most  often traffic problem (a)-----in the congested areas where the roads are very narrow. In proportion to our population roads (b)----.There are many unlicensed vehicles which should (c)-----under control. The drivers are not willing to (d)----the traffic rules. Irresponsible drivers (e)-----strictly.(cÖvqB hvbRU  &mgm¨vi m„wó nq RbvKxb© GjvKvq †hLv‡b iv¯Zv¸‡jv LyeB msKxb© | RbmsL¨v e„w×i mv‡_ Zvj wgwj‡q iv¯—v¸‡jv ev‡owb |A‡bK jvB‡mÝ wenxb hvbevnb Av‡Q †h¸‡jv †K wbqb&‡bi g‡a¨ ivLv DwPZ Mvwo Pjv‡div UªvwdK AvBb gvb‡Z B”QzK bq |`vwqZ¡nxb Mvwo PvjK‡`i K‡Vvifv‡e kvw¯Z †`Iqv DwPZ |)
   
 Answer:(a)occurs ; (b)are not increased ; (c)be kept ; (d)obey ; (e)should be punished. 

2.      Fill in the gaps in the passage below with the right from of verbs.
can
do
change
eat
diversify
catch
sell
cviv
Kiv
cwieZ©b Kiv
LvIqv
eûgyLx Kiv
aiv
w&eµq Kiv
To alleviate poverty the first step (a)-----be diversification of the country. This may (b)-----on two fronts. First because ours is an agro-based economy. It is imperative to (c)----our agricultural output. At the same time we have to (d)----our food habits. Rice is our staple food but side with rice we have to develop the habit of (e)---potatoes and wheat to take the excessive pressure of rice.(`vwi`ª Dckg Ki‡Z cª_g c`‡¶c n‡Z cv‡i  A_©bxwZi wewPÎZv | GwU Kiv †h‡Z cv‡i `ywU wefv‡M |cÖ_gZ †h‡nZz Avgv‡`i‡K Lv`¨vfvm cwieZ©b Ki‡Z n‡e | Pvj Avgv‡`i A_bxwZi K„wl wbf©i wKš‘ cvkvcvkx Pv‡ji mv‡_ Avgv‡`i‡K Pv‡ji Dci AwZwi³ Pvc Zy‡j †bqvi Rb¨ Avjy  Ges Mg LvIqvi  Af¨vm M‡o  Zzj‡Z n‡e |
    Answer : (a)can ; (b)be done ; (c)diversify ; (d)change ; (e)eating .

3.      Fill in the gaps in the passage below with  right from of verbs.
Think
Command
help
memorize
claim
prepare
have
wPšZv Kiv
`Lj ev KZ…©Z¡ _vKv
mvnvh¨ Kiv
gyL¯Z Kiv
`vex Kiv
cÖ¯ZywZ Kiv
_vKv
Most of the students of our country are experts in (a)-----answers. They don’t prepare note by themselves .They get them (b)------by their tutors. Their tutors exercise their brain for the students. So, the (c)-----power of the students does not develop. They do not have any (d)----over the language. They, of course, do well in the examination. But for this they can claim no credit of their own. This result(e)-----them in their later life.(Avgv‡`i †`‡ki AwaKvsk QvÎ DËi gyL¯Z Ki‡Z `¶|Zviv wb‡Riv †bvU cÖ¯‘Z K‡i bv|Zviv Zv‡`i M„n wk¶K‡`i w`‡q G¸‡jv cÖ¯‘Z Kivq| Zv‡`i M„n wk¶Kiv Qv·`i Rb¨ Zv‡`i †gavi Abykxjb K‡ib|myZivs Qv·`i wPšZv Kivi kw³ weKwkZ nq bv|Zv‡`i fvlvi Dci †Kvb `Lj _v‡K bv| Zviv Aek¨ cix¶vq fvj K‡i| wKš‘ G Rb¨ Zviv wb‡R‡`i †Kvb K…wZZ¡ `vwe Ki‡Z cv‡i bv| GB dj cie©Zx Rxe‡b Zv‡`i mvnvh¨ Ki‡e bv| )
Answer : (a)memorizing ; (b)prepared ; (c)thinking ; (d)command ; (e)does not help .

4.      Fill in the gaps in the passage below with the right from of verbs.
run
be
reach
suffer
Live
hamper
go
†`Šov‡bv
nIqv
 †cŠQv‡bv
‡fvMv
evm Kiv
e¨vNvZ m„wó nIqv
hvIqv
The people (a)----in the big cities and towns greatly (b)----from traffic jam. Their office activities (c)---.They (d)----their working places in time. Several factors (e)----responsible for this severe and chronic problem.(eo bMi Ges kni¸‡jv‡Z emevmKvix gvby‡liv †ek †fv‡M hvbR†U fyM‡Z nq|Zv‡`i Awd‡mi KvRK©g e¨vnZ nq|Zviv mgqgZ Zv‡`i K©g‡¶‡Î †cŠQ‡Z cv‡i bv|hvbR‡Ui G K‡Vvi Ges `xN©¯’vqx mgm¨vi Rb¨ A‡bK KviY `vqx|)
Answer:(a) Living  (b) Suffer  (c)  are hampered  (d) Can not reach  (e) are


5.      Fill in the gaps in the passage below with the right from of verbs.
ensure
refer
Buy
mean
call
satisfy
feel
mywbwðZ Kiv
E‡j­L Kiv
µq Kiv
ej‡Z eySvq
ejv
mš‘ywó
Abyfe Kiv
Money (a)-----happiness. Happiness is absolutely a psychological thing. It (b)----the contentment of the mind. He who (c)-----with what he gets and is content with his life (d)-----a happy man. It is only moral and spiritual development which (e)-----happiness in our life.(A_© myL wKb‡Z cv‡i bv|myL cÖK…Zc‡¶ GKUv gvbwmK e¨vcvi|Gi gv‡b nj g‡bi Z…wß|wb‡Ri hv Av‡Q Zv wb‡q †h mš‘yó _v‡K †m mwZ¨B myLx|GUv GKgvÎ ˆbwZK Ges Ava¨vwZ¥K DbœwZ hv Avgv‡`i Rxe‡b myL wbwðZ K‡i|)
Answer:(a)Can not buy  (b) Means (c) is satisfied  (d) is called (e) ensures

6.      Fill in the gaps in the passage below with the right from of verbs.
value
indulge
Try
Think
encourage
be
evaluate
do
g~j¨evb
gMœ
†Póv Kiv
wPšZv Kiv
ErmvwnZ Kiv
nIqv
g~j¨vqb Kiv
Kiv
Many of us often (a)-----in an undesirable act which his finding faults with others.But we (b)----to find out our own faults. It is difficult for one(c)-----one’s short comings because most often man (d)----himself to be in no way meaner, less intelligent, less experienced. Only those are great of heart(e)----themselves on their own. (Avgv‡`i g‡a¨ A‡b‡KB cÖvqB AbvKvw•¶Z Kv‡R Rwo‡q c‡o hv n‡”Q A‡b¨i †`vl Lyu‡R †eov‡bv|wKš‘ Avgiv Avgv‡`i wb‡R‡`i fzj †LuvRvi †Póv Kwi bv|KviI wb‡Ri fzj ÎwU m¤ú‡K© wPšZv Kiv KwVb| KviY gvbyl †Kv‡bvfv‡eB wb‡R‡`i nxb ,Kg eyw×gvb,Kg AwfÁm¤úbœ e‡j g~j¨vqb K‡i bv|hviv eo g‡bi AwaKvix Zviv wb‡R‡`i wb‡RivB DrmvwnZ K‡ib| )
Answer:(a) indulge (b) do not try (c) to think about (d) evaluates (e)encourage

7.      Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses.     
work
invent
Discover
come
take
give
bring
KvR Kiv
D™¢v&eb Kiv
Avwe¯‹vi Kiv
Avmv
‡bIqv
 †`qv
Avbv
Computer has (a)----about revolutionary change in the world. But it (b)----overnight. It (c)-----a long time to invent computer. Many votaries of science (d)----hard for years and finally (e)----out successful.(Kw¤úDUvi we‡k¦ GKwU ‰ec­weK cwieZ©b wb‡q G‡m‡Q| wKšZz GwU ivZvivwZ D™¢vweZ nqwb|Kw¤úDUvi D™¢veb Ki‡Z A‡bK mgq †j‡MwQj| A‡bK weÁvb AbyivMx eQ‡ii ci K‡Vvi cwikªg K‡iwQ‡jb Ges Ae‡k‡l mdj n‡qwQ‡jb|)
Ans:(a)brought (b) was not invented /had not been invented (c) returned (d) have heard(e) came

8.      Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses.  
offend
take
belong
addict
find
irritate
drink
cxov †`Iqv
†bIqv
Aax‡b _vKv
Avm³
‡LvR Kiv
D‡ËwRZ Kiv
cvb Kiv
People (a)-----to smoking find it difficult to give up this harmful habit. Many of them suffer from various diseases including cancer which (b)-----a heavy toll of lives every year. A cure for this deadly disease has not been (c)-----.Smoking (d)-----eyes and (e)-----the nose.( a~gcv‡b Avm³ †jvKR‡bi G Lvivc Af¨vm †Q‡o †`Iqv LyeB KwVb KvR||A‡bK mgq Zviv K¨vÝv‡ii gZ gvivZ¡K †iv‡M †fv‡M _v‡K hv cÖwZ eQi Zv‡`i Rxe‡bi A‡bK ¶wZ K‡i _v‡K|G ai‡bi g„Zy¨gyLx Amy‡Li †Kvb Jla Avwe¯‹vi Kiv m¤¢e nqwb|a~gcvb †Pv‡Li ¶wZ K‡i Ges
bv‡Ki I cxov †`q|)
Answer: (a) addicted (b) takes (c) found (d) irritates (e) offends







9.      Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses.    
require
achieve
take
become
consider
learn
rise
cÖ‡qvRb
AR©b
†bIqv
nIqv
g‡b Kiv
†kLv
e„w× cvIqv
Education is often compared to light and (b)----as the pillar of human civilization. So, it is only education which can make a nation(b)----to the level of standard development. From this point of view, it (c)-----quite clear to us that if a country can provide its people with education(d)---for the modern aspects of life, it will be able to (e)----an all our prosperity to the betterment and welfare of the nation.(wk¶v‡K cÖvqk Av‡jvi mv‡_ Zzjbv Kiv nq Ges gvbe mf¨Zvi wfwË wn‡m‡e we‡ePbv Kiv nq|ZvB GKgvÎ wk¶v cv‡i †Kvb RvwZ‡K gvbm¤§Z Dbœq‡bi ¯Z‡i DbœxZ Ki‡Z| G `„wó‡Kvb †_‡K,GUv Avgv‡`i Kv‡Q cwi¯‹vi n‡q †M‡Q †h †Kvb †`k hw` Gi RbmvaviY‡K Rxe‡bi AvaywbK w`K¸‡jv m¤ú‡K© cÖ‡qvRbxq wk¶v w`‡Z cv‡i Zvn‡j †m RvwZ Dbœqb I g½‡ji c‡_ mev©Z¥K mg„w× AR©‡b mg©_ n‡e|)
Answer: (a)considered (b) rise (c) becomes (d) required (e) achieve

10. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses.    
waste
suffer
envelop
educate
do
study
be
AcPq Kiv
†fvMv
Zwj‡q hvIqv
wkw¶Z Kiv
Kiv
covïbv Kiv
nIqv
It is high time you (a)-----for the Test Exam. You (b)---much time wandering aimlessly and doing meaningless jobs. Don’t you know that your parents and relatives highly expect you to (c)---.But if you are not serious right now, you (d)----in the long run. Besides, your future (e)---in darkness.(‡U÷ cix¶vi cÖ¯ZzwZi R‡b¨ GUvB †Zvgvi Dchy³ mgq|Zzwg D‡Ïk¨nxbfv‡e †Nviv‡div K‡i Ges wbi_©K KvR K‡i mgq bó K‡iQ|Zzwg wK Rvb bv †h †Zvgvi evevgv Ges AvZ¡xq¯^Rb PvB‡Qb Zzwg wkw¶Z n‡q D‡Vv|wKšZz Zzwg hw` GLb †_‡K wbqwgZ bv nI Zvn‡j Zzwg fwel¨‡Z Kó †fvM Ki‡e|Ges †Zvgvi fwel¨rI AÜKv‡i Zwj‡q hv‡e|)
Answer: (a)prepared (b)have wasted  (c) be educated (d) will suffer (e) will be enveloped

11. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses.    
be
fight
regain
brood
try
inspire
Help
nIqv
 hy× Kiv
cyii“×vi
Mfxi wPš—v
‡Póv Kiv
AbycÖvwYZ
mvnvh¨ Kiv
Robert Bruce was the king of Scotland. Once he (a)----with the British forces and lost his kingdom to England. He fought several times with the British forces to (b)---his country but failed. One day, he sat in a lonely cave(c)----over his sad lot. Suddenly he caught sight of a spider. It was (d)----to reach the ceiling. But each time it tired, it dropped. After six attempts it became successful. This perseverance of the spider(e)---Bruce to fight again with British and this time he was able to free his country from the enemy.(iev©U eª“m wQ‡jb ¯‹Uj¨v‡Ûi ivRv|GKRb wZwb weªwUk evwnbxi mv‡_ hy× K‡ib Ges Bsj¨v‡Ûi Kv‡Q Zvui ivR¨ nvivb|wZwb weªwUk evwnbxi mv‡_ K‡qKevi hy× K‡iwQ‡jb Zvi †`k cyii“×vi Ki‡Z wKš— wZwb e¨_© nb| GKw`b wZwb GKwU wbR©b ¸nvq e‡m Zvui `yfv©M¨ wb‡q Mfxi wPš—v KiwQ‡jb| nVvr GKwU gvKomv Zvui bR‡i Gj| †mwU wmwjs G †cŠQvui †Póv K‡iwQj| gvKomvwUi GB Aa¨vemvq weªwUk‡`i mv‡_ Avevi hy× Ki‡Z eª“m‡K AbycÖvwYZ Kij Ges Gevi kΓi nvZ †_‡K Zvui †`k‡K gy³ Ki‡Z wZwb mg_© n‡jb|)
Answer: (a) fought (b) regain (c) brooding (d) trying (e) inspired

12. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses.    
walk
get
run
reach
sit
buy
open
nvuUv
cvIqv
‡`Šov‡bv
‡cŠuQv‡bv
emv
µq Kiv
‡Lvjv
We (a)----there before the gate (b)----.Then we (c)-----some tickets and entered the Zoo. While we (d)----,I saw my friend Mukul (e)----towards us.(Avgiv †mLv‡b †cŠ‡QwQjvg dUK †Lvjvi c~‡e©|Zvici Avgiv K‡qKwU wU‡KU µq Kijvg Ges wPwoqvLvbvq cÖ‡ek Kijvg Ges wPwoqvLvbvq cÖ‡ek Kijvg|Avgiv hLb nvUwQjvg,Avwg †`Ljvg Avgvi eÜz gyKzj Avgvi w`‡K †`Š‡o Avm‡Q|)
     Answer: (a) had reached (b) was opened (c) bought (d) were walking (e) running
13. Fill in the gaps in the passage below with the right from of verbs.
Dare not
visit
desire
be
attain
face
mvnm Kiv
ågb
Avkv Kiv
nq
AR©b Kiv
‡gvKvwejv
Everybody (a)----success in life, but few (b)-----it. One of the main reasons for this failure is that many people (c)---take risks. Life (d)----not a bed a roses. It is full of troubles and difficulties. We (e)-----them with courage. (cÖ‡Z¨‡KB Rxe‡b DbœwZi Avkv K‡i wKš‘ Aí †jv‡KB GUv cvq|GB e¨_©Zvi cÖavb KviY n‡jv †ekxi fvM †jvKRb †Kvb SzuwK wb‡Z Pvq bv|Rxeb †Kvb cy®ú kh¨v bq| Rxeb n‡”Q eÜzi I KwVb |Avgv‡`i mvn‡mi mv‡_ G me †gvKv‡ejv Kiv DwPZ|)
     Answer: (a) desires (b) attain (c) dare not (d) is (e) should face

14. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses.  
try
make
Be
think
ponder
mend
abide
indulge
‡Póv Kiv
 ‰Zwi Kiv
nIqv
 wPšZv Kiv
Kgv_v Nvgv‡bv
ms‡kvab nIqv
‡g‡b Pjv
 Rwo‡q cov
We often see young people (a)-----in pompous ways of life. They (b)----by the advices of the seniors, not even of their guardians. Even they (c)-----to realize the negative aspects of it.Pompus life (d)---them gradually derailed. When they realize the consequence on their lives, they often find it quite impossible to (e)---the damages.(Zi“b‡`i Avgiv cÖvqkB DÏvg RxebvPi‡Y Mv fvmv‡Z †`wL|Zviv gyiweŸ‡`i GgbwK Zv‡`i AwffveK‡`i Dc‡`k I †g‡b P‡j bv|GgbwK Zviv Gi ‡bwZevPK cÖfve¸‡jv Abyave‡bi †PóvI K‡i bv|DÏvg Rxeb Zv‡`i‡K ax‡i ax‡i wec_Mvgx K‡i|Zviv hLb Rxe‡bi cwiYwZ eyS‡Z cv‡i ZLb Zv‡`i ¶wZUv cywl‡q †bqv Zv‡`i Kv‡Q cÖvqB Am¤¢e n‡q c‡o|)
     Answer: (a) are indulged (b) do not abide (c) do not try (d) makes (e) mend

15. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses.  
drop
fall
Find
fly
carry
advise
show
 †d‡j hvIqv)
cwZZ)
†cj
Dov
wb‡q hvIqv)
Dc‡`k
†`Lvj
The poor farmer (a)----a purse of gold, which (b)----by a passer by. He (c)----it home and (d)---it to his wife who (e)----him to use it.(`wi`ª K…lK GKUv †mvbvi cyUwj †cj †hUv GKRb cw_K †d‡j w`‡qwQj| ‡m GUv evwo‡Z wb‡q †Mj Ges Zvi ¯¿x‡K GUv †`Lvj †h Zv‡K GUv e¨envi Kivi civgk© w`j bv|)
Answer:(a) found (b) was dropped (c) carried (d) showed (e) advised

16. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses.    
work
came
be
reach
confine
dominate
succeed
KvR Kiv
G‡mwQj
nIqv
‡cŠQv‡bv
g‡b Kiv
 †Rvi LvUv‡bv/f~wgKv cvjb Kiv
mvdj¨ jvf Kiv
Today women play an important role in all spheres of life. Once they were (a)------by men. They (b)-----no longer (c)-------role within the four walls. They have (d)--------out of kitchens and are (e)-------hand with man (AvRKvj bvixiv Rxe‡bi me©‡¶‡Î ¸iZ¡c~Y© f~wgKv cvjb K‡i|GKmgq Zviv cyi“l‡`i Øviv kvwmZ n‡Zv| Zviv Avi Pvi †`qv‡ji g‡a¨ Ave× bq| Zviv iÜb kvjv †_‡K †ewi‡q Avm‡Q Ges cyi“l‡`i mv‡_ mgvšZiv‡j KvR Ki‡Q|)
     Answer: (a) dominated (b)are (c) confined (d) come (e) working

17. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses.     
needed
learning
going
do
modify
revise
Design
`iKvi n‡qwQj
†kLv
Pjv
Kiv
e`‡j †`Iqv
ms‡kvab Kiv
cwiKíbv Kiv
Communicative competence in English is urgently (a)-----in our country. The present world (b)----fast and developing by leaps and bounds. In order to keep pace with the present world, we cannot help (c)-----English. But the present system of teaching and learning English is not up to the mark. The textbooks (d)-----for the class IX-X have to (e)-----and made updated.(Avgv‡`i †`‡k Bs‡iwR‡Z fve wewbgq `¶Zv Ri“ixfv‡e cÖ‡qvRb| eZ©gvb wek¦ `ª“Z AMÖmi n‡”Q Ges jvwd‡q jvwd‡q DbœZ n‡”Q|eZ©gvb we‡k¦i mv‡_ Zvj wgjv‡bvi D‡Ï‡k¨ Avgiv Bs‡iwR bv wk‡L cvwi bv|wKš— Bs‡iwR wk¶v †`Iqv Ges †kLvi eZ©gvb c×wZ gvb m¤úbœ bq|beg-`kg †kªYxi ˆZwi/cwiKwíZ cvV¨cy¯—K ms‡kvab Ges hy‡Mvc‡hvMx Ki‡Z n‡e|)
Answer:(a)needed (b) is going (c) learning (d) designed (e) be revised

18. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses.     
suffer
render
Kill
come
bring
have
Try
`ytL Kó †fvM Kiv
†Kvb Ae¯’vq wb‡q hvIqv
nZ¨v Kiv/wbnZ Kiv
Avmv
wb‡q Avmv
_vKv
‡Póv Kiv
In the spring of 1945, the second world war(a)------to and end .The war had (b)----great misery   to the whole world .Million of people (c)-----and wounded . they include man ,woman children .Million of  people (d)-----homeless and (e)----from poverty ,hunger and disease.(1945 mv‡ji emšZKv‡j wØZxq wek¦hy× †kl n‡q Av‡m| hy×wU mvivwe‡k¦ A‡bK `y©`kv wb‡q G‡mwQj Ges wbnZ n‡qwQj|j¶ j¶ gvbyl wbnZI AvnZ  n‡qwQj|Zv‡`i g‡a¨ AšZ©fy³ wQj cyi“l,bvix Ges wkï|j¶ j¶ gvbyl‡K M„nnxb Kiv n‡qwQj Ges `vwi`ª,¶zav Ges `ytL Kó †fvM Ki‡Z n‡qwQj|)
Answer: (a) came (b) brought (c)were killed (d) were rendered (e) suffered

19. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses.     
do
have
Imagine
learn
get
go
Be
Kiv
_vKv
Kíbv Kiv
†kLv
cvIqv
hvIqv
nIqv
Dear Farah ,It seems hard to believe that I(a)----------in Savar for in whole month now!I promised to write and tell you how I was going on so here (b)-----------!when I first got here ,I just (c)---------used to the slow pace of life! Now, though, I (d)---------to take thing easy and I’m beginning in really fell at home .You can’t (e)-----------how beautiful the university campus is! It’s very large, very green, and probably the best campus in the country. It is simply wonderful. It’s all up today. (GUv wek¦vm Kiv KwVb g‡b nq †h,Avwg GLb c~Y© GKgvm hver mvfv‡i AvwQ| Avwg cÖwZÁv K‡iwQjvg †Zvgv‡K wjLe Ges eje Kxfv‡e Avwg PjwQ/KvUvw”Q wkLwQ|  hLb Avwg cÖ_‡g GLv‡b G‡mwQjvg,Avwg wVK axi MwZi Rxe‡bi mv‡_ Af¨¯Z n‡Z cvwiwb| GLb hw`I Avwg mewKQy mnRfv‡e wb‡Z wk‡LwQ Ges Avwg mwZ¨ mwZ¨ ¯^v”Q›`¨‡eva Kiv ïi“ K‡iwQ| Zzwg Kíbv Ki‡Z cvi‡e bv wek¦we`¨vjq K¨v¤úvmwU KZB bv my›`i! GwU Lye wekvj,Nb meyR Ges m¤¢eZ †`‡ki m‡ev©rK…ó K¨v¤úvm| GwU GK K_vq PgrKvi| AvR G ch©šZB|)
    Answer: (a) am  (b) learning (c) get (d) have (e) imagine

20. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses.     
see
lean
blow
want
cast
screen
lower
‡`Lv
 †njvb †`Iqv
AvNvZ Kiv
PvIqv
aiv
Avov‡j hvIqv
bx‡P bvgv‡bv
Robert Frost (a)----any severance of his ties with nature. Even when the window sash (b)---at night and the tree (c)----from his view he (d)----a shadow outline of the tree which (e)----a more profound influence over him than the resulting of leaves. (ievU© d«÷ cÖK…wZi mv‡_ Zvi e܇b †Kvb we‡”Q` Pvb bv| GgbwK iv‡Z hLb Rvbvjvi kvwk© bvwg‡q ivLv nq Ges MvQUv Zvi `„wói Avov‡j P‡j hvq ZLb I wZwb MvQwUi GKwU AveQv iƒcKí †`‡Lb hv Zvi Ici cvZvi gigi k‡ãi †P‡q Mfxi cÖfve †d‡j|)
Answer: (a) does not want (b) is lowered (c) is screened  (d) sees (e) casts

21. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses.    
find
look
feel
hear
be
return
send
‡LvuR cvIqv
†`Lv
Abyfe Kiv
†kvbv
nIqv
wd‡i Avmv
 cvVv‡bv
Gafur was sitting thought full on the veranda. Mahesh (a)---------anywhere since yesterday. Gafur was very weak again. So Amina (b)-----------in search of him since morning. She (c)---------home at about sun-set and said. You (d)-------father? Manik Ghosh’s men (e)---------Mahesh to the police station.(Mdzi wPšZv gMœ n‡q eviv›`vq e‡mwQj|MZKvj †_‡K g‡nl‡K †Kv_vI Ly‡Ru cvIqv hv‡”Q bv| Mdzi Avevi Lye `ye©j n‡q coj|myZivs Avwgbv mKvj †_‡K Zvi mÜv‡b wQj|cÖvq m~h©v‡¯Zi mgq †m evwo wdij Ges ejj,  ÒZzwg ky‡bQ,evev? gvwbK †Nv‡li †jv‡Kiv g‡nk‡K _vbvq cvwV‡q w`‡q‡Q|Ó)
Answer:(a) was not being (b) was (c) returned (d) heard (e) sent



22. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses.     
continue
cause
increase
find
burn
go
predict
Pvwj‡q hvIqv
NUv‡bv
e„w× Kiv
Ly‡uR cvIqv
 †cvov‡bv
 hvIqv
fwel¨rØvbx Kiv
Within the last century, the amount of carbon dioxide in the atmosphere (a)---------dramatically because people(b)----------vast amount of fossil, coal and petroleum. Average global temperature has also increased by about 0.6 Celsius within the past century. Scientists (c)----------that human activities are responsible for at least half of that temperature increase. They (d)---------that unless drastic action is taken, global temperature(e)---------to rise by 1.4 to 5.8 Celsius over the next century.  (MZ kZvwãi g‡a¨,evqygÛ‡ji Kve©bWvB AK&ªvB‡Wi cwigvY bvUKxq fv‡e e„w× †c‡q‡Q| KviY gvbyl wecyj cwigvY Rxevk¥,Kqjv I †c‡Uªvwjqvg cyo‡Q| MZ kZvwã‡Z ˆewk¦K Mo ZvcgvÎv I 0.6 wWMªx †mjwmqvm e„w× †c‡q‡Q| weÁvbxiv Ly‡Ru †c‡q‡Qb †h G ZvcgvÎv e„w×i Kgc‡¶ A‡a©KUvi Rb¨ `vqx gvbe Kg©KvÛ| Zvuiv fwel¨rØvbx K‡i‡Qb †h hw` K‡Vvi e¨e¯’v bv †bIqv nq,Z‡e ‰ewk¦K ZvcgvÎv cieZ©x‡Z 1.4 wWMÖx †_‡K 5.8 wWMÖx †mjwmqvm ch©šZ e„w× †c‡Z _vK‡e|)
      Answer:(a) has increased (b) burnt (c) find (d) predict (e) will continue

23. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses.  
sail
carry
contain
move
be
build
regard
Rjc‡_ hvÎv Kiv
enb Kiv
avib Kiv
PjvPj Kiv
nIqv
wbgvY© Kiv
MY¨ Kiv
The great ship, Titanic (a)--------for New York for Southampton on April 10,1912.She (b)-------1316 passengers. At that time She (c)--------the largest ship that ever (d)--------and (e)------as unsinkable. (wekvj RvnvR, UvBUvwbK 1912 mv‡ji 10B GwcÖj mvD`vÞb †_‡K wbDBq‡K©i D‡Ï‡k¨ hvÎv K‡iwQj| GwU 1316 Rb hvÎx enb K‡iwQj| ‡m mgq GwU  wQj ZLb ch©šZ wbwg©Z me©e„nr RvnvR Ges GUv‡K AWyešZ wn‡m‡e MY¨ Kiv n‡qwQj|)
Answer:((a) sailed (b) was carrying (c) was (d) been build (e) was regarded

24. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses.  
do
get
beg
want
write
receive
choose
Kiv
cvIqv
wf¶v Kiv
PvIqv
†jLv
cvIqv
cQ›` Kiv
I (a)------your letter just now. You (b)-------to know where I (c)------myself admitted and which subjects  I (d)-------. I am now (e)------everything in detail. (Avwg GBgvÎ †Zvgvi wPwV †c‡qwQ|Zzwg Rvb‡Z †P‡qQ Avwg †Kv_vq fwZ© n‡qwQ Ges †Kvb welq¸‡jv cQ›` K‡iwQ|Avwg GLb we¯ZvwiZfv‡e †Zvgv‡K wjLwQ|)
Answer: (a) have received (b) wanted (c) have got (d) have chosen (e) writing
25. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses.  
take
pray
offer
remain
keep
do
publish
‡bIqv
cÖv_©bv Kiv
wb‡e`b Kiv
_vKv
ivLv
Kiv
cÖKvk Kiv
With extreme competition everywhere parents are constantly worried about the results. This is a common sight during the S.S.C examinations in thousands of families. Special prayers (a)-------in families having such an examinee. Parents (b)------special care of their children. They make sure that their wards get along with studies without the slightest of problems even without mosquito bites. Parents shuttle to Mazars and temples and (c)--------for the examinees. Sometimes they give cash money and kinds for their worlds. Parents of an examinee usually (d)-------worried until the result (e)------. (me©Î Zxeª cÖwZ‡hvMxZv _vKvq evev gv djvd‡ji e¨vcv‡i memgq `ywPšZvMÖ¯Z _v‡Kb| Gm.Gm.wm cix¶vi mgq nvRvi nvRvi cwiev‡i GwU mvaviY `„k¨|we‡kl †gvbvRvZ wb‡e`b Kiv nq  H mKj cwiev‡i hv‡`i GiKg GKRb cix¶v_©x Av‡Q| evev gv Zv‡`i mšZvb‡`i we‡kl hZœ †bb|Zviv wbwðZ nb †h Zv‡`i mšZv‡biv mvgvb¨Zg mgm¨v Qvov covïbv Pvwj‡q †h‡Z cvi‡Q GgbwK gkvi Kvgo LvIqv QvovI| evev gv gRvi Ges gw›`‡i †QvUvQywU K‡ib Ges cix¶v_©x‡`i R‡b¨ cÖv_©bv K‡ib| gv‡S gv‡S Zviv Zv‡`i mšZvb‡`i c‡¶ bM` A_© Ges wewfbœ wRwbm cÖ`vb K‡ib|GKRb cix¶v_©xi evev gv mvaviYZ `ywðšZvMÖ¯Z _v‡Kb hZ¶Y bv djvdj cÖKvwkZ nq|)
Anawer: (a) are offered (b) take (c) pray (d) remain (e) is published






26. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses.     
say
Be
provide
face
participate
enrich
ejv
nIqv
mieivn Kiv
m¤§yLxb nIqv
AskMÖnY Kiv
mg„× Kiv
Human life (a)---not static but dynamic. A man cannot reach the highest peak of success if he does not (b)---in extra co-curricular activities. Travelling is also an important part of co-curricular activities. It is traveling which (c)----our knowledge ,experience and promotes our attitudes. Therefore, traveling (d)---us with knowledge and practical experience. It can be clearly (e)---that our knowledge can be mobilized by traveling the different corners of the vast globe. (gvbe Rxeb w¯’wZkxj bq eis MwZkxj| GKRb gvbyl mdjZvi m‡ev©”P wkL‡i †cŠQvu‡Z cv‡i bv hw` cvV¨ ewn©fyZ Kvh©µ‡g AskMÖnY bv K‡i| ågb Kiv I cvV¨ ew©nf~Z Kvh©µ‡gi GKUv ¸iZ¡c~Y© Ask|ågb Avgv‡`i Ávb,AwfÁZv mg„× K‡i Ges Avgv‡`i `„wófw½‡K DbœZ K‡i| AZGe,ågb Avgv‡`i Ávb Ges ev¯Ze AwfÁZv `vb K‡i| |GUv cwi¯‹vi fv‡e ejv hvq we‡k¦i wewfbœ cÖv‡šZ åg‡bi Øviv Avgv‡`i Ávb‡K mK‡ji mv‡_ GK Ki‡Z cvwi|)
Answer: (a) is (b) participate (c) enrich (d) provides (e) said.

27. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses.
feel
lead
make
inspire
create
imply
devote
Abyfe Kiv
†bZ…Z¡ ‡`qv
ˆZwi Kiv
AbycÖvwYZ Kiv
m„wó Kiv
eySv‡bv
wb‡qvwRZ Kiv/DrmM© Kiv
Patriotism is a noble virtue. It (a)---a man to do everything just and fair for his country and people. Actually it (b)----those qualities which makes a person (c)---his/her life for the well being of his country. Patriotic zeal (d)----a person dutiful, energetic and enthusiastic. On the other hand, those devoid of patriotic zeal (e)----any scruple to plot against the country. (‡`k‡cÖg GKwU gnr¸b| GwU GKRb gvbyl‡K Zvi †`k GesRbM‡bi Rb¨ mewKQy b¨vqfv‡e Ges mwVKfv‡e Ki‡Z AbycÖvwYZ K‡i|mwZ¨Kvi A‡_©,GwU  H mKj¸bvejx m„wó K‡i hv GKRb e¨w³‡K Zvi †`‡ki g½‡ji Rb¨ Zvi Rxeb‡K wb‡qvwRZ/DrmM© Kivq| ‡`k‡cÖ‡gi DÏxcbv GKRb e¨w³‡K KZ©e¨wbó,mwµq Ges Drmvnx K‡i| Ab¨w`‡K hv‡`i g‡a¨ †`k‡cÖgg~jK DÏxcbv †bB Zviv ‡`‡ki wei“‡× Pµv‡šZ Ki‡Z †Kvb wØav Abyfe K‡i bv|)
  Answer: (a) inspires (b) implies (c) devote (d) make (e) do not feel.

28. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses.  
Dare not
visit
desire
be
attain
face
shall
mvnm bv Kiv
cwi`k©b Kiv
 B”Qv Kiv
nIqv
jvf Kiv
gy‡LvgywL nIqv
 fwelrKvj cÖKvk K‡i|
Everybody (a)----success in life, but few (b)-----it. One of the main reasons for this failure is that many people (c)---take risks. Life (d)----not a bed a roses. It is full of troubles and difficulties. We (e)-----them with courage. (cÖ‡Z¨‡KB Rxe‡b DbœwZi Avkv K‡i wKš‘ Aí gvbylB  GUv jvf K‡i| GB e¨_©Zvi cÖavb KviY n‡jv †ekxi fvM †jvKRb †Kvb SzuwK ‡bIqvi mvnm K‡i bv| Rxeb †Kvb cy®ú kh¨v bq| GwU mgm¨v Ges K‡ó ficyi| Avgv‡`i mvn‡mi mv‡_ G me †gvKv‡ejv Kiv DwPZ|)
Answer: (a) desires (b) attain (c) dare not (d) is (e) should face

29. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses.  
write
reach
happen
come
do
twinkle
return
†jLv
†cŠQv‡bv
NUv
Avmv
Kiv
wgUwgU Kiv
Kwd‡i Avmv
At last your long awaited letter (a)---us yesterday .you can hardly imaging how I jumped for joy and how mummy eyes (b)---with delight. When papa (c)---home in the evening and we and we told him that you (d)-----well in your mid-term examination he, too, was very pleased. So you may be sure of a very warm welcome when you (c)----here for Christmas. (Ae‡k‡l †Zvgvi `xN© cÖZxw¶Z wPwV MZKvj Avgvi nv‡Z G‡m †cŠ‡Q‡Q| Zzwg KíbvB Ki‡Z cvi‡e bv Kxfv‡e Avwg Avb‡›` jvwd‡q D‡VwQjvg Ges Kxfv‡e gvi †PvL Avb‡›` wgUwgU KiwQj|hLb evev mܨvq evwo wdi‡jb Ges Avgiv Zv‡K ejjvg †h Zzwg ce© ga¨ cix¶vq fvj K‡iQ wZwbI Lye Lywk n‡jb| myZivs Zzwg GKwU Lye Dò Af¨_©bvi e¨vcv‡i wbwðZ n‡Z cvi hLb Zzwg GLv‡b eo w`‡bi QywU‡Z Avm‡e|)
Answer: (a) reached (b) twinkled (c) returned (d) did (e) will come  



30. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses.     
begin
say
hold
call
invite
recite
bid
ïi“ Kiv
ejv
AbywôZ nIqv
WvKv
Avgš¿b Rvbv‡bv/`vIqvZ †`qv
Ave„wË
we`vq Rvbv‡bv
A few days ago the marriage ceremony of my elder sister was (a)-----in a very befitting manner. We (b)----our friends and relatives. The invited guests (c)-----to come in the in the evening. After the arrival of the bridegroom the Qazi solemnized the marriage (d)---the related verses from the Holy Quran. While (e)-----farewell to my sister my parents bursts into tears. (K‡qKw`b Av‡M Avgvi eo †ev‡bi weevn Abyôvb h_vh_fv‡e AbywôZ n‡qwQj| Avgiv Avgv‡`i eÜz evÜe Ges AvZ¡xq ¯^Rb‡`i `vIqvZ w`‡qwQjvg| Avgwš¿Z AwZw_e„›` mܨvq Avmv ïi“ Ki‡jb| e‡ii AvMg‡bi ci KvRx weevn m¤úbœ K‡ib cweÎ †K¡vivb †_‡K cÖvmw½K AvqvZ mg~n Ave„wË K‡i| Avgvi †evb‡K we`vq Rvbv‡bvi mgq Avgvi evev gv Kvbœvq †f‡O c‡ob|)
Anawer: (a) held (b) invited (c) began (d) reciting (e) bidding




No comments:

Post a Comment