Thursday, November 1, 2012

Right forms of verbs for PEC Examination


1. It is 6:30 am. My father — to the radio. (listen)
Ans: It is 6:30 am. My father is listening to the radio.
2. Atiq has come home from school. He — his homework now.(do)
Ans: Atiq has come home from school. He is doing his homework now.
3. Ms. Nazma is an English teacher. She — English in the class now. (teach)
Ans: Ms Nazma is an English teacher. She is teaching English in the class now.
4. The patient is very ill. The nurse — after her. (look)
Ans: The patient is very ill. The nurse is looking after her.
5. Today is Eid Day. Jamal — a new shirt to Belal. (give)
Ans: Today is Eid Day. Jamal is giving a new shirt to Belal.
6. Rahim’s father is a teacher in Khulna. His mother — him a letter. (write)
Ans: Rahim’s father is a teacher in Khulna. His mother is writing him a letter.
7. Today is a holiday. Sabina — her mother in the kitchen. (help)
Ans: Today is a holiday. Sabina is helping her mother in the kitchen.
8. It is 4 0’clock. Halim and Runa — home from school. (come)
Ans: It is 4 O’clock. Halim and Runa are coming home from school
9. This is our drawing class. Shanta — a picture on the white board. (draw)
Ans: This is our drawing class. Shanta is drawing a picture on the white board.
10. Sajeda and Jahid play in the afternoon. But today they —. (play)
Ans: Sajeda and Jahid play in the afternoon. But today they are not playing.
11. Don’t disturb him. He — now. (work)
Ans: Don’t disturb him. He is working now.
12. My parents live in a village. But I — in the city at present. (live).
Ans: My parents live in a village. But I am living in the city at present.
13. The sports competitions are over. The Headmaster — the winners some medals. (give)
Ans: The sports competitions are over. The Headmaster is giving the winners some medals.
14. The water —. I will make a cup of tea.(boil)
Ans: The water is boiling. I will make a cup of tea.
15. Mosharraf swims everyday. But he — today. (swim)
Ans: Mosharraf swims everyday. But he is not swimming today.
16.Meher lives with her parents. But now she — her holiday with her aunt. (spend)
Ans: Meher lives with her parents. But now she is spending her holiday with her aunt.
17. Rita and Farida speak English well. But now they — Arabic. (learn)
Ans: Rita and Farida speak English well. But now they are learning Arabic.
18. We usually play badminton. Today we — tennis. (Play)
Ans: We usually play badminton. Today we are playing tennis.
19. Rubina generally sits at the front. But today she — at the back. (sit)
Ans: Rubina generally sits at the front. But today she is sitting at the back.
20. Go and open the door. The milkman — at the door. (knock)
Ans: Go and open the door. The milkman is knocking at the door.
21. They usually play in the afternoon. Today they —.(play)
Ans: They usually play in the afternoon. Today they are not playing.
22. Don’t disturb Ahad. He — now. (sleep)
Ans: Don’t disturb Ahad. He is sleeping now.
23. Altaf is a teacher. He — Bengali now.(teach)
Ans: Altaf is a teacher. He is teaching Bengali now.
24. Aka’s uncle lives in Canada. She — a letter to his uncle now. (write)
Ans: Aka’s uncle lives in Canada. She is writing a letter to his uncle now.
25. It had trees to climb. In their branches birds — happily. (chirp)
Ans: It had trees to climb. In their branches birds chirped happily.
26. Where did you find it? I — it in a rat’s hole. (find)
Ans: Where did you find it? I found it in a rat’s hole.
27. His hair is black. But the colour of his eyes — blue. (to be)
Ans: His hair is black. But the color of his eyes is blue.
28. It rains cats and dogs in rainy season. But it seldom — in winter. (rain)
Ans: It rains cats and dogs in rainy season. But it seldom rains in winter.
29. I saw a rat coming out of the whole. I wanted — how the hole looked liked. (see)
Ans: I saw a rat coming out of the whole. I wanted to see how the hole looked liked.
30. There are three members in Toki’s family. But Oliur’s family — of five members. (consist)
Ans: There are three members in Toki’s family. But Oliur’s family consists of five members.
31. National Museum is here. But national zoo — at Mirpur. (situate)
Ans: National Museum is here. But national zoo is situated at Mirpur.
32. It was during the winter holidays. He — me to visit the Mirpur Zoo.(take)
Ans: It was during the winter holidays. He took me to visit the Mirpur Zoo.
33. Let’s — now. Look at the picture. (start)
Ans: Let’s start now. Look at the picture.
34. We — birds. Do you like birds? (see)
Ans: We can see birds. Do you like birds?
35. We see them often. So we—them common.(call)
Ans: We see them often. So we call them common.
36. Faradi has come home from school. She — her homework now. (do)
Ans: Farabi has come home from school. She is doing her homework now.
37. This is our drawing class. Ridwana—a picture. (draw)
Ans: This is our drawing class. Ridwana is drawing a picture.
38. My parents live in a village. But I — in Dhaka for the last three years. (live)
Ans: My parents live in a village. But I am living in Dhaka for the last three years.
39. We will go to the book fair. Would you —with us? (come)
Ans: We will go to the book fair. Would you like to come with us?
40.I am busy. I — a class test today. (to have)
Ans: I am busy. I have a class test today.
41. Altaf’s mother died last night. He went home after his mother —. (die)
Ans: Altaf’s mother died last night. He went home after his mother had died.
42. The teacher was not in the class. The students — a noise.(make)
Ans: The teacher was not in the class. The students were making a noise.
43.— be afraid. Go ahead.(do)
Ans: Don’t be afraid. Go ahead.
44. The patient is very ill. The nurse — after her. (look)
Ans: The patient is very ill. The nurse is looking after her.
45. It is 1 pm. Jasan and Fariba — home.(come)
Ans: It is 1 pm. Jasan and Farida are coming home.
46. He tried to proceed towards his name. But his heart — fast.(beat)
Ans: He tried to proceed towards his name. But his heart was beating fast.
47. What did the doctor say? He said that it — time for her to get well. (take)
Ans: What did the doctor say? He said that it would take time for her to get well.
48. Adnan’s mother came out with a candle. She saw him —. (sweat)
Ans: Adnan’s mother came out with a candle. She saw him sweating.
49. Nobody is seen. But a sound —. (heard)
Ans: Nobody is seen. But a sound is heard.
50. He was all alone. There — silence all around. (to be)
Ans: He was all alone. There was silence all around.
51. One day Ms Asma Haque brings a big box in her classroom. She — it near the table.(put)
Ans: One day Ms Asma Haque brings a big box in her classroom. She put it near the table.
52. He walked fast and reached home. He — his home deserted. (find)
Ans: He walked fast and reached home. He found his home deserted.
53. Bangladesh is a peaceful country. It — independent in 1971. (become)
Ans: Bangladesh is a peaceful country. It became independent in 1971.
54. My aunt is ill. She — from fever for the last seven days. (suffer)
Ans: My aunt is ill. She has been suffering from fever for the last seven days.
55. When can we see it? We — it in the spring. (see)
Ans: When can we see it? We can see it in the spring.
56. Mr. Hafiz works in a village. But his wife — in Dhaka at present. (live)
Ans: Mr. Hafiz works in a village. But his wife is living in Dhaka at present.
57. The child is hungry. The mother — it. (feed)
Ans: The child is hungry. The mother is feeding it.
58.It is 8 am. Some people — the bus.(wait)
Ans: It is 8 am. Some people are waiting the bus.
59.It is very hot. The children — in the Dhanmondi Lake. (swim)
Ans: It is very hot. The children are swimming in the Dhanmondi Lake.
60. Piho is very lazy. He — always late for school. (to be)
Ans: Piho is very lazy. He is always late for school.
61. Roksana needed some money. Her uncle — it to her. (give)
Ans: Roksana needed some money. Her uncle gave it to her.
62. The sky is cloudy. It — soon. (rain)
Ans: The sky is cloudy. It may rain soon.
63. He was sweating and trembling. All the time he —. (pray)
Ans: He was sweating and trembling. All the time he kept praying.
64. Prisila has not come yet. She said that she — at ten. (come)
Ans: Prisila has not come yet. She said that she would come at ten.
65. It is impossible to go to Japan by train. We — there by plane. (go)
Ans: It is impossible to go to Japan by train. We can go there by plane.
66. The book is small and thin. It — only one hundred pages. (has)
Ans: The book is small and thin. It has only one hundred pages.
67. Rabeya does not go to bed early. So she — up late in the morning. (wake)
Ans: Rabeya does not go to bed early. So she wakes up late in the morning.
68. How are you? I — fine in my new school. (do)
Ans: How are you? I am doing fine in my new school.
69. He is a nice boy. Everybody — him. (like)
Ans: He is a nice boy. Everybody likes him.
70. It spins a thread. It — its home. (make)
Ans: It spins a thread. It makes its home.
71. Look at the picture. What — you —? (see)
Ans: Look at the picture. What can you see?
72. Don’t talk. The baby — now.(sleep)
Ans: Don’t talk. The baby is sleeping now.
73. Mofiz is a good student. He — regularly. (read)
Ans: Mofiz is a good student. He reads regularly.
74. Rubina generally sits at the front, but today she — at the back. (sit)
Ans: Rubina generally sits at the front, but today she is sitting at the back.
75. The students are happy. They — to a book fair tomorrow. (go)
Ans: The students are happy. They will go to a book fair tomorrow. Or, they are going to a book fair tomorrow.
76. We usually play badminton. Today we—tennis. (play)
Ans: We usually play badminton. Today we are playing tennis.
77. Today is holiday. Sanjan, Ridwana, Afsana and Roksana — their mother. (help)
Ans: Today is holiday. Sanjan, Ridwana, Afsana and Roksana are helping their mother.
78. Bangladesh is a peaceful country. People — here in peace. (live)
Ans: Bangladesh is a peaceful country. People live here in peace.
79. He — the idea of an imaginary ghost. He tried to proceed towards his home. (forget)
Ans: He tried to forget the idea of an imaginary ghost. He tried to proceed towards his home.
80. Mr. Asad works in a foreign country. But his wife — in Bangladesh.(live)
Ans: Mr. Asad works in a foreign country. But his wife is living in Bangladesh.
81. It is 8 am. We — to Dhaka. (go)
Ans: It is 8 am. We have to go to Dhaka.
82. Mr. Hafizuddin takes him to Dhanmondi. He — to see so many tall buildings. (surprise)
Ans: Mr. Hafizuddin takes him to Dhanmondi. He is surprised to see so many tall buildings.
83. It was very hot. A crow — for water. (look)
Ans: It was very hot. A crow was looking for water.
84. Azad is very punctual. He — never late for school.(to be)
Ans: Azad is very punctual. He is never late for school
85. He is surprised to see so many tall buildings. He starts — the floors of a building. (count)
Ans: He is surprised to see so many tall buildings. He starts counting the floors of a building.
86. There is a grocery on the first floor. Bookshops — on the second and third floor. (to be)
Ans: There is a grocery on the first floor. Bookshops are on the second and third floor.
87. I hope she gets well soon. — you — any help? (need)
Ans: I hope she gets well soon. Do you need any help?
88. She puts the box near the table. It — with a rope. (tie)
Ans: She puts the box near the table. It is tied with a rope.
89. The book is small and thin. It — only one hundred pages. (have)
Ans: The book is small and thin. It has only one hundred pages.
90. All the students become curious. They — what Ms Asma Haque has in the box.(know)
Ans: All the students become curious. They want to know what Ms Asma Haque has in the box.
91. Banu, — here. Now tell me what is in the box. (come)
Ans: Banu, come here. Now tell me what is in the box.
92. He is a nice boy. Everybody — him.(like)
Ans: He is a nice boy. Everybody likes him.
93. Today we will do something new in the class. We — a big cake. (make)
Ans: Today we will do something new in the class. We are going to make a big cake.
94. The students are excited. They — about the time. (forget)
Ans: The students are excited. They have forgotten about the time.
95. The students are sad. The class — over. (be)
Ans: The students are sad. The class is over.
96. Don’t be sad please. We — the cake next week. (make)
Ans: Don’t be sad please. We will make the cake next week. Now.
97. Juboraj’s lives in Japan. His mother — a letter to him now. (write)
Ans: Juboraj’s lives in Japan. His mother is writing a letter to him now.
98. Hadi generally talks in the class. But yesterday he —.(talk)
Ans: Hadi generally talks in the class. But yesterday he did not talk.
99. Last year the students learnt how to tell the hours. This year they — about the minutes. (learn)
Ans: Last year the students learnt how to tell the hours. This year they want to learn about the minutes.
100. Ms Asma Haque is happy that her students — curious to learn. She takes the clock and shows it to the class. (be)
Ans: Ms Asma Haque is happy that her students are curious to learn. She takes the clock and shows it to the class.
101. Look at the clock students. Now—the time. (tell)
Ans: Look at the clock students. Now tell the time.
102. It — like a dash. But it is not so. (look)
Ans: It looks like a dash. But it is not so.
103. Lima had a bird in a cage. Father — it for her from a bird shop. (get)
Ans: Lima had a bird in a cage. Father got it for her from a bird shop.
104. Don’t disturb them. They — now. (read)
Ans: Don’t disturb them. They are reading now.
105. Mr. Jamal is a principal. But he — now. (teach)
Ans: Mr. Jamal is a principal. But he is teaching now.
106. Ms. Farhana is an English teacher. She — them a class test today. (give)
Ans: Ms Farhana is an English teacher. She is going to give them a class test today.
107. Sraboni generally comes in time. But today she — late. (be)
Ans: Sraboni generally comes in time. But today she is late.
108. What are you doing? I — now. (work)
Ans: What are you doing? I am working.
109. She generally goes there by bus. She — to wait. (like)
Ans: She generally goes there by bus. She does not like to wait.
110. What’s your complaint? I — a fever. (have)
Ans: What’s your complaint? I have a fever.
111. Don’t disturb the dog. It — you. (bite)
Ans: Don’t disturb the dog. It may bite you.
112. Tajwar is a weak student. But his hand-writing — good. (be)
Ans: Tajwar is a weak student. But his hand-writing is good.
113. Sit on the chair. Now, — a deep breath. (take)
Ans: Sit on the chair. Now, take a deep breath.
114. I was going to school the other day. On the way the rain —. (start)
Ans: I was going to school the other day. On the way the rain started.
115. Nafisa was wearing a new dress. She — happy. (look)
Ans: Nafisa was wearing a new dress. She looks happy.
116. You should not take her to a hospital. But she — in bed for a few days. (stay)
Ans: You should not take her to a hospital. But she must stay in bed for a few days.
117. She — the medicines regularly. I hope she’ll be all right soon. (take)
Ans: She must take the medicines regularly. I hope she’ll be all right soon.
118. The sports competition was over. The chief guest — away the prizes. (give)
Ans: The sports competition was over. The chief guest was giving away the prizes.
119. What does the doctor say? He says that — time for her to get well. (take)
Ans: What does the doctor say? He says that it will take time for her to get well.
120. We talked and spent a lot of time together. We also — the public library. (visit)
Ans: We talked and spent a lot of time together. We also visited the public library.
121. Write to me soon. — me about you and other friends. (tell)
Ans: Write to me soon. Tell me about you and other friends.
122. One day Ms Asma Haque — a big box in her classroom. She put it near the table. (bring)
Ans: One day Ms Asma Haque brought a big box in her classroom. She put it near the table.
123. Walk fast. It — to rain. (go)
Ans: Walk fast. It is going to rain.
124. Her wings got wet. Then she — on to the bar of the cage. (hope)
Ans: Her wings got wet. Then she hopped onto the bar of the cage.
125. Maliha is a good student. He — regularly. (study)
Ans: Maliha is a good student. He studies regularly.
126. It has a red beak and a long tail. Its feathers —-green. (be)
Ans: It has a red beak and a long tail. Its feathers are green.
127. We call them common. We —— them often. (see)
Ans: We call them common. We can see them often.
128. Shihab is in class five. He — to the village primary school. (go)
Ans: Shihab is in class five. He goes to the village primary school.
129. She jumped into the tub. Her wings —— wet. (get)
Ans: She jumped into the tub. Her wings got wet.
130. It is 8 pm. Tahura’s father —— to the radio. (listen)
Ans: It is 8 pm. Tahuras’s father is listening to the radio.
131. Mimi was learning to talk. She —— Lima by name. (call)
Ans: Mimi was learning to talk. She called Lima by name.
132. The monkeys saw the caps in the basket. They —— curious. (become)
Ans: The monkeys saw the caps in the basket. They became curious.
133. The water ——. I will make a cup of tea.(boil)
Ans: The water is boiling. I will make a cup of tea.
134. Go and open the door. The milkman —— at the door. (knock)
Ans: Go and open the door. The milkman is knocking at the door.
135. Maria and Mohua play in the afternoon. But today they ——. (play)
Ans: Maria and Mohua play in the afternoon. But today they are not playing.
136. Orpa will not play. She —— now. (work)
Ans: Orpa will not play. She is working now.
137. The bus is running. You — get into it. (can)
Ans: The bus is running. You can not get into it.
138. Last year Farzana failed in the exam. Now she —— well. (do)
Ans: Last year Farzana failed in the exam. Now she is doing well.
139. Today he is well. But yesterday he —— ill. (be)
Ans: Today he is well. But yesterday he was ill.
140. Shihab was having a good time with his uncle. He —— him around. (take)
Ans: Shihab was having a good time with his uncle. He took him around.
141. She has a lot of pain. She —— anything. (eat)
Ans: She has a lot of pain. She can’t eat anything.
142. It is noon. Some boys — in the river. (swim)
Ans: It is noon. Some boys are swimming in the river.
143. It made her very sad. She — a lot of noise. (make)
Ans: It made her very sad. She made a lot of noise.
144. Why is the cuckoo — a seasonal bird? Because we can see it in a particular season. (call)
Ans: Why is the cuckoo called a seasonal bird? Because we can see it in a paticular season.
145. Shihab is ten years old. He — in a small town. (live)
Ans: Shihab is ten years old. He lives in a small town.
146. It was dark inside the cave. He — the magician. (call)
Ans: It was dark inside the cave. He called the magician.
147. Aladin was afraid. He — to see the genie. (tremble)
Ans: Aladin was afraid. He was trembling to see the genie.
148. Aladin was alone. It — dark inside the cave. (be)
Ans: Aladin was alone. It was dark inside the cave.
149. The stranger was really a magician. He — a plan. (have)
Ans: The stranger was really a magician. He had a plan.
150. I will obey you. What — you —? (want)
Ans: I will obey you. What do you want?
151. He is healthy. He — short hair. (have)
Ans: He is healthy. He has short hair.
152. Today is Eid. I — new dress. (wear)
Ans: Today is Eid. I am wearing new dress.
153. He sat under a big tree to take rest. He — his basket of caps beside him. (put)
Ans: He sat under a big tৎee to take rest. He put his basket of caps beside him.
154. It’s fun when it rains. But we — indoors. (stay)
Ans: It’s fun when it rains. But we have to stay indoors.
155. They went round the zoo for a long time. So they — tired. (become)
Ans: They went round the zoo for a long time. So they became tired.
156. Tanin’s school had a holiday. His uncle — him to the zoo. (take)
Ans: Tanin’s school had a holiday. His uncle took him to the zoo.




1. Today is holiday. Sanjana, Ridwana, Afsana and Roksana — their mother. (help)
= Today is holiday. Sanjana, Ridwana, Afsana and Roksana are helping their mother,
2. 21. Bangladesh is a peaceful country. It —independent in 1971. (become)
= Bangladesh is a peaceful country. It became independent in 1971.
3. My aunt is ill. She — from fever for the last seven days. (suffer)
= My aunt is ill. She has been suffering from fever for the last seven days.
4. The patient is very ill. Mahua’s mother — her. (look after)
= The patient is very ill. Mahua’s mother is looking after her.
5. Mr. Hafiz works in a village. But his wife — in Dhaka at present. (live)
= Mr. Hafiz works in a village. But his wife is living in Dhaka at present.
6. The child is hungry. The mother — it. (feed)
= The child is hungry. The mother is feeding it.
7. It is 8 am. Some people — for the bus. (wait)
= It is 8 am. Some people are waiting for the bus.
8. It is very hot. The children — in the Dhanmondi Lake. (swim)
= It is very hot. The children are swimming in the Dhanmondi Lake.
9. Atik is very lazy. He is always—for school. (late)
= Atik is very lazy. He is always late for school.
10. Roksana needed some money. Her uncle—it to her. (give)
= Roksana needed some money. Her uncle gave it to her.
11. The sky is cloudy. It — soon. (rain)
= The sky is cloudy. It may rain soon.
12. The fisherman catches fish. He — (dye) his net now.
= The fisherman catches fish. He is dyeing his net now.
13. Ornab has not come yet. He said that she — at ten. (come)
= Ornab has not come yet. He said that she would come at ten.
14. It is impossible to go to Japan by train. We — there by plane. (go)
= It is impossible to go to Japan by train. We can go there by plane.
15. The book is small and thin. It — only one hundred pages. (to have)
= The book is small and thin. It has only one hundred pages.
16. Arshi — to bed early. So she wakes up late in the morning. (go)
= Arshi does not go to bed early. So she wakes up late in the morning.
17. How are you? I — in my new school. (fine)
= How are you? I am doing fine in my new school
18. Oliur is a nice boy. Everybody — him. (like)
= Oliur is a nice boy. Everybody likes him.
19. It spins a thread. It — its home. (make)
= It spins a thread. It makes its home.
20. Look at the picture. What you — ? (see)
= Look at the picture. What can you see?
21. Don’t disturb Usha. She — now. (work)
= Don’t disturb Usha. He is working now.
22. Mr. Islam is a teacher. He — Bengali now. (teach)
= Mr. Islam is a teacher. He is teaching Bengali now.
23. Saima’s uncle lives in Canada. She — a letter to his uncle now. (write)
= Saima’s uncle lives in Canada. She is writing a letter to his uncle now.
24. Juboraj generally talks in the class. But today he —. (talk)
= Juboraj generally talks in the class. But today he is not talking.
25. What are you doing here? I — for my friends. (look)
= What are you doing here? I am looking for my friends.
26. His hair is black. But the colour of his eyes — (blue)
= His hair is black. But the colour of his eyes is blue
27. It rains cats and dogs in rainy season. But it seldom — in winter. (rain)
= It rains cats and dogs in rainy season. But it seldom rains in winter.
28. Don’t talk. Our principal — (come).
= Don’t talk. Our principal is coming.
29. There are three members in Toki’s family. But Oliur’s family — of five members. (consist)
= There are three members in Toki’s family. But Oliur’s family consists of five members.
30. BDR Museum is here. But national zoo —at Mirpur in Dhaka. (situate)
= BDR Museum is here. But national zoo is situated at Mirpur in Dhaka.
31. Don’t disturb him. He — now. (sleep)
= Don’t disturb him. He is sleeping now.
32. Mr. Tamijuddin is a principal. He —English now. (teach)
= Mr. Tamijuddin is a principal. He is teaching English now.
33. Sakir’s uncle lives in Canada. He — a parcel to his uncle now. (send)
= Sakir’s uncle lives in Canada. He is sending a parcel to his uncle now.
34. Bishal generally talks in the class. But today he — talking. (talk)
= Bishal generally talks in the class. But today he is not talking.
35. What are you doing here? I — my friends. (help)
= What are you doing here? I am helping my friends.
36. You look sad that day. What — the matter? (be)
= You look sad that day. What is the matter?
37. My parents live in a village. But I — in the urban area at present. (live)
= My parents live in a village. But I am living in the urban area at present.
38. Don’t disturb the dog. It — you. (bite)
= Don’t disturb the dog. It may bite you.
39. Tajwar is a good student. But his hand-writing — good. (be)
= Tajwar is a good student. But his hand-writing is not good.
40. Altaf’s mother died last night. He went home after his mother——. (die)
= Altaf’s mother died last night. He went home after his mother had died.
41. The teacher was not in the class. The students — noise. (make)
= The teacher was not in the class. The students were making noise.
42. Maria is wearing a new dress. She —— happy. (look)
= Maria is wearing a new dress. She- looks happy.
43. The patient is very ill. She —— eat anything. (eat)
= The patient is very ill. She cannot eat anything.
44. It is 1 pm. Nazrul and Shapla — (come) home.
= It is 1 pm. Nazrul and Shapla are coming home.
45. The sports competition is over. Our Principal, Mr. Tamizuddin — away the prizes among the winners. (give)
= The sports competition is over. Our Principal, Mr. Tamizuddin is giving away the prizes among the winners
46. What does the doctor say? He says that it —time for her to get well. (Take)
= What does the doctor say? He says that it will time for her to get well.
47. Ahad’s mother is a nurse. She is taking care of a — patient now. (die)
= Ahad’s mother is a nurse. She is taking care of a dying patient now.
48. Nobody is seen. But a sound is —. (hear).
= Nobody is seen. But a sound is heard.
49. One day Ms. Asma Haque — a big box in her classroom. She put it near the table. (bring)
= One day Ms. Asma Haque brought a big box in her classroom. She put it near the table.
50. Walk fast. The train — (come).
= Walk fast. The train is coming.
51. Don’t talk. The baby — (sleep) now.
= Don’t talk. The baby is sleeping now
52. Tamiz is a good student. He — (read) regularly.
= Tamiz is a good student. He reads regularly
53. Rubina generally sits at the front, but today she is — (sit) at the back.
= Rubina generally sits at the front, but today she is sitting at the back.
54. The students are happy. They — to a book fair tomorrow. (go)
= The students are happy. They will go to a book fair tomorrow.
55. We usually play badminton. Today we —tennis. (play)
= We usually play badminton. Today we are playing tennis
56. Arman generally plays in the evening. But today he — (sleep).
= Arman generally plays in the evening. But today he is sleeping.
57. It is 8 pm. Shoheb’s father — to the radio. (listen)
= It is 8 pm. Shoheb’s father is listening to the radio.
58. We usually eat rice. Today we — bread. (eat)
= We usually eat rice. Today we are eating bread.
59. Today is holiday. Sabina — her mother. (help)
= Today is holiday. Sabina is helping her mother.
60. The water is boiling. I — a cup of tea. (make)
= The water is boiling. I shall/will make a cup of tea.
61. Go and open the door. The milkman — at the door. (knock)
= Go and open the door. The milkman is knocking at the door.
62. Aka and Mohua play in the afternoon. But today they — . (play)
= Aka and Mohua play in the afternoon. But today they are not playing.
63. Juhad will not play. He — now. (work)
= Jihadwill not play. He is working now.
64. The bus — . You can not get into it (run).
= The bus is running. You can not get into it.
65. Last year Farzana failed in the exam. Now she — well. (do)
= Last year Farzana failed in the exam. Now she is doing well.
66. Today he is well. But yesterday he- — ill. (be)
= Today he is well. But yesterday he was ill.
67. My aunt is ill. She — from headache. (suffer)
= My aunt is ill. She is suffering from headache.
68. She has a lot of pain. She — anything. (eat)
= She has a lot of pain. She can not eat anything.
69. It is noon. Some boys — in the river. (swim)
= It is noon. Some boys are swimming in the river.
70. It has a red beak and a long tail. Its feathers —green. (be)
= It has a red beak and a long tail. Its feathers are green.
71. Why — the cuckoo a seasonal bird? Because we can see it in a particular season. (call)
= Why is the cuckoo called a seasonal bird? Because we can see it seasonally.
72. Mamun is ten years old. He — in a small town. (live)
= Mamun is ten years old. He lives in a small town
73. The name of our country is Bangladesh. It —independent in 1971. (become)
= The name of our country is Bangladesh. It became independent in 1971.
74. Today is Eid. Nafisa — a new dress. (wear)
= Today is Eid. Nafisa is wearing a new dress.

No comments:

Post a Comment