Wednesday, December 19, 2012

ক্যাডেট কলেজে ভর্তি পরীক্ষার প্রস্তুতি

1. An adverb is a [at]
a. Qualifying word b. Modifying word
c. Substitute word d. Doing word
2. Which of the following words is a plural number?
a. Furniture b. Machinery
c. Scenery d. Public
3. She is a great poet.
a. female poet b. poet c. poetress d. poetess.
4. He worked instead of [at].
a. Playing b. Played c. Play d. Having played
5. The patient (to die) before the doctor came.
a. to die b. to died c. died d. had died
6. The thief has (to flee) away.
a. fled b. flee c. flown d. fleet
7. Does he write a letter? (Passive).
a. Was a letter written by him?
b. Is a letter written by him?
c. Is a letter to be written by him?
d. Has a letter been written by him?
8. If I were a child again! (Assertive).
a. I expect to be a child again.
b. I hope I was a child again.
c. I wish I am a child again.
d. I wish I were a child again.
9. The Headmaster is [at] in the school.
a. all in all b. all and sundry
c. all the same d. all at once
10. Seeing a thief we raised a [at].
a. crying b. noising sound
c. hue and cry d. a slogan
11. We succeed in life [at] hard work.
a. devotion to b. aptitude for
c. by means of d. by and by
12. Do your work. Here ‘work’ is[at].
a. Noun b. verb c. Pronoun d. Adverb
13. What is the adjective of tooth?
a. teeth b. theeths c. dentist d. dental
14. Noun of the word ‘wise’ is [at].
a. knowing b. wisdom c. wisely d. wiser
15. He ran [at] the burning house.
a. in b. of c. to d. along
16. The patient is now free [at] danger.
a. of b. against c. to d. from
17. Japan is [at] the east of Bangladesh.
a. at b. in c. to d. on
18. Which one is correct?
a. This is slip of pen
b. This is a slip of pen
c. This is the slip of a pen
d. This is the slip of the pen
19. Basic rights are of [at] kinds.
a. Two b. Three c. Six d. Five
20. Don’t look down [at] the poor.
a. upon b. up c. on d. with
21. Which one is the correct sentence?
a. The cattle is graying in the field.
b. The cattle are graying in the field.
c. The cattle was graying in the field.
d. The cattles is graying in the field.
22. Which one is the correct sentence?
a. Open at page five. b. Open the page five.
c. Open the page of five. d. Open to page five.
23. We must not spit here and there to prevent [at].
a. flu b. TB c. diarrhoea d. flu and TB
24. What was there in the flower?
a. coin b. silver coin c. iron bar d. gold coin
25. How long does the weeder take to weed four bighas?
a. 6 hrs b. 10 hrs c. 8 hrs d. 7 hrs
26. What did Anwar Hussain desire to introduce in our country?
a. Dheki pump b. Husking pedal
c. Pump Machine d. Membrane pump
27. What is meant by ‘withdraw’?
a. went out b. bring out
c. look out d. take out
28. My uncle [at] I loved is dead.
a. Who b. Which c. Whom d. Whose
29. That is his pen. the plural form is [at].
a. Those is his pens.  b. That are their pens  c. Those are their pens.
d. Those are his pens.
30. She is a shepherd.
a. shepherdess. b. shepherdress.
c. female she phered. d. she perdince.
31. ‘The Prince was riding a horse.’ Change the gender.
a. The Prince was riding a mare.
b. The Princes was riding a horse.
c. The Princess was riding a mare.
d. The Prince was riding a horse.
মডেল টেস্টের সমাধান ইংরেজি :
1. b 2 d. 3. d 4. a 5. d 6. a 7. b 8. d 9. a 10. c 11. c 12. a 13. d 14. b 15. c 16. d 17. c 18. c 19. d 20. a 21. b 22. a 23. d 24. d 25. c 26. d 27. d 28. c 29. c 30. a  31. c

No comments:

Post a Comment