Saturday, March 2, 2013

Cloze Test for HSC Examination

(4) Unit- 7. Lesson- 4
Fires swept over the prairies any lime during practically ten months a year although the (a) ———— were usually in the fall, with the grass (b) ———— high and rich in (c) ———— seeds. The prairie fires could be set by (d) ——-, by the carelessness of greenhorns in the country, by sparks from the railroads, and by (e) ———— malice. Once (f) ————, the heat of the fire created a high wind that could sweep it over a hundred miles of prairie in an (g) ———— short time. Settlers soon learned to watch the horizon for the curling smoke (h) ———— from prairie grass. At the first sign of this, everyone (i) ———— to the flames with water barrels, gunnysacks, hoes and particularly ploughs to dig furrows so as to (j) ———— the fire from spreading. Even more important was the awareness of the danger ahead of time, early enough so fireguards were ploughed around the homestead, at least around the buildings.

Ans: (a) worst, (b) standing, (c) oily, (d) lightning, (e) deliberate, (f) started, (g) incredibly, (h) rising, (i) hurried, (j) prevent

(5) Unit- 7. Lesson- 5

Bangladesh (a) ———— in the active earthquake zone. It is (b) ———— to all Bangladeshis. Experts are alarmed by the (c) ———— of quakes during recent years. But they give no (d) ———— answer to the (e) ———— of the buildings of Dhaka city. As there is every (f)—of earthquakes in Bangladesh, experts call for taking adequate (g)—measures to (h)-—losses. RAJUK (i) — that an earthquake resistant building code should be (j) —.
Ans. (a) is, (b) known, (c) recurrence, (d) direct, (e) safety, (f) possibility, (g) precautionary, (h) reduce, (i) believes, (j) developed.

Unit – 8
(6) Unit- 8. Lesson- 1

Few days ago, there was a marriage (a) ——- in our next door neighbour’s house. Of course, that was a matter of great (b) ——-. But one should also be aware of the fact that one’s pleasure may be the cause of other’s (c) ——-. My neighbour was totally inconsiderate towards his (d) ——- brothers. The loud rock music played by the amplifier did not let us (e) —— for a single moment for those few days. We had (f) —— at that time. Besides, my old grandmother was severely (g) ——— who could hardly tolerate it. Inspite of knowing all they did not (h) ——- about us. Even, they showed (i) ——- to when we went to tell them to control the sound. We think there should be strict (j) ——- in order to stop such indiscriminate use of instruments.

Ans: (a) ceremony, (b) pleasure, (c) annoyance, (d) fellow, (e) study, (f) examinations, (g) ill, (h) care, (i) indifference, (j) laws.

(7) Unit- 8. Lesson- 1

Our environment is getting (a) —— in various ways. Sound (b) —— is one of them. According to the UN, 45 decibels is considered (c) ——- level for human being. But the level goes up due to (d) ——-. The effect of sound pollution is (e) ——- and far-reaching. Professionals like truck drivers, factory workers and traffic police are very much (f) —— to sound pollution. Even the developed countries are (g) —— to this. But they are aware of it and taking steps to it. In Bangladesh there is (h) ——- of strict (i) ——- in this regard. So, the government should have strict laws to (j) ——- sound pollution.

Ans: (a) polluted, (b) pollution, (c) tolerable, (d) unconsciousness, (e) serious, (f) indifferent, (g) indifferent/liable, (h) lack, (i) law, (j) control

Fill in the gaps with suitable words from the boxes (Make any grammatical change if necessary). There are more words in the box than you need.
Unit – 9
(1) Unit- 9. Lesson-1
Education is one of the basic (a) ———— of a human being and is (b) ———— for every kind of development. It (c) ———— us to make right choices in life. It (d) ——— our ability to raise crops, store food, (e) ———— the environment and (f) ———- out our social responsibilities. It (g) ——- us with an enlightened (h) ——- about things. But education has to be (i) ————. It is not merely (j) ———— degrees from schools, colleges and universities. It is something more lasting, more human.

Ans. (a) needs, (b) essential, (c) enables, (d) enhances, (e) protect, (f) carry, (g) provides, (h) awareness, (i) defined, (j) getting.

(2) Unit-9. Lesson-1

Proper education (a) ——-a learner with opportunities to (b) ——- all his latent talents. Its aim is to (c) ——- him physically and (d) ——- so that he can be (e) —— to himself and to the society. An educated man is (f) ——-, but he also (g) —— others in attaining self-reliance. He is supposed to be well-mannered, kind and (h) ——. So a man who has acquired knowledge and skill only for his material development cannot be (i) ——- a truly (j) —— man.

Ans. (a) provides, (b) improve, (c) develop, (d) mentally, (e) useful, (f) self-reliant, (g) helps, (h) sympathetic, (i) called, (j) educated.

(3) Unit-9. Lesson-3

Bangladesh has a (a) ————population. Our educational institutions are also few. We have far too many students to (b) ————, compared to the number of institutions (c) ————. Bangladesh (d) ———— more schools, colleges and universities to provide for the (e) ——-number of students. But owing to financial and resource (f) ————, the government cannot fund the (g) ———— number of educational institutions. At present every educational institutions are overcrowded and class size is (h) ————- large. As (i) —————- in these institutions are poor, the students do not get a (j) ———— education.

Ans. (a) huge, (b) educate, (c) available, (d) needs, (e) increasing, (f) constraints, (g) requisite, (h) unusually, (i) facilities, (j) standard.

(4) Unit- 9. Lesson- 8

A century ago the world`s population was only about 1.7 billion. Today it is (a) ———— 5.7 billion. It is said that world population is (b) ———— at the rate of nearly 100 million people a year. Sociologists think that with time there will not be enough food and shelter for all, let (c) —— education. But we (d) —— that (e) ——— means development and development is not possible without (f) ————. Education is the (g) ———— of development. Education perhaps has to be (h) ————. It is not only getting degrees from schools, colleges and universities but it is something (i) ———— something deeper, something more(j) ————, more humane.

Ans: (a) approximately, (b) growing, (c) alone, (d) believe, (e) advancement, (f) education, (g) yardstick, (h) redefined, (i) more, (j) lasting

No comments:

Post a Comment