Sunday, July 7, 2013

Passage Narration for SSC Exam-2014



Passage Narration for SSC Examination:
1.      The new teacher entered the classroom and said, “Can you tell me what I should do now?” “No Sir.”, one of the students said. The teacher smiled and said, “Try to guess.” “You should introduce yourself to us.” another student said. “Thank you.” said the teacher. “You’re really brilliant.”(GKRb bZzb wk¶K ‡kªYx‡Z cÖ‡ek Kij Ges ejj, Ò‡Zvgiv wK ej‡Z cvi Avgvi wK Kiv DwPZ|Ó Òbv m¨vi|Zv‡`i g‡a¨ GKRb QvÎ ejj|wk¶K nvmj Ges ejj, ÒAbygvb Ki‡Z †Póv Ki|Ó ÒAvcbvi cÖ_‡g cwiwPwZ nIqv DwPZ|Ówk¶K ej‡jb, Ò‡Zvgv‡K ab¨ev`|ÓÒZzwg mwZ¨B †gavex QvÎ|)
Answer: The new teacher entered the classroom and asked the students if they could tell him what he should do then. One of the students replied respectfully in the negative. The teacher smiled and told them to try to guess. Another student said that he should introduce himself to them. The teacher thanked him and said that he was really brilliant.


2.      The teacher said to the boy, “Why do you make a noise in the class? You are not attentive to your lessons.” “Sorry Sir” said the boy. “I was asking for a pen to my friend.” “Be attentive and listen to what I say.”(wk¶K evjKwU‡K ejj , ÒZzwg †kªYx‡Z †Kb SMov Ki?Ó Zzwg †Zvgvi cv‡V g‡bv‡hvMx bq| Ò`ytwLZÓ evjKwU ejj| ÒAvwg Avgvi eÜzi KvQ †_‡K GKwU Kjg PvB‡ZwQjvg|Ó Òcv‡V g‡bv‡hvMx nI Avwg hv ewj|Ó
Answer: The teacher asked the boy why he (B) made a noise in the class. He added that he (B) was not attentive to his (B) lessons. The boy apologized to the teacher respectfully. He added that he (B) had been asking for a pen to his (B) friend. Then the teacher advised him (B) to be attentive and to listen to what he (T) said.


3.      Omar(R) said to the woman, “Where do you live?” The woman said, “I live in a poor hut south end to this town. I am hungry but there is no food in my house. Will you give me something to eat?” Hazrat Omar(R) said, “Go home. I am coming with food and money.”(Igi (ivt) gwnjvwU‡K ejj,ÒZzwg †Kv_vq _vK?Ó gwnjvwU ejj, ÒAvwg GB kn‡i †_‡K `w¶Y w`‡K GK cÖv‡š— GKwU ‡QvU Ky‡o N‡i evm Kwi| Avwg Lye ¶yav©Z wKš‘ Avgvi evwo‡Z †Kvb Lvevi †bB|Avgv‡K wK wKQy ‡L‡Z Lvevi w`‡e| nhiZ Igi (ivt) ejj, Òevwo hvI| Avwg Lvevi Ges UvKvcqmv wb‡q AvmwQ|Ó
Answer: Omar (R) asked the woman where she lived. The woman replied that she lived in a poor hut south end to this town. She added that she was hungry but there was no food in her house. She also asked him if he would give her something to eat. Hazrat Omar (R) told her to go home and added that he was coming with food and money.    


4.      The old man said, “Can you give me some food? I have been starving for two days.” The maid said, “Why do you beg? Can’t you work?” “No, I am unable to work.”said the old man. Zzwg wK Avgv‡K wKQy Lvevi w`‡Z cvi‡e ? Avwg `yÕw`b hveZ Abvnv‡i AvwQÓ| PvKivbxwU ejj ÓZzwg wf¶v Ki †Kb? Zzwg KvR Ki‡Z cvi bv|? Ó bv , Avwg KvR Ki‡Z A¶g Ó e„Ø ‡jvKwU ejj|)
Answer: The old man asked the maid if she could give him some food. He added that he had been starving for two days. The maid asked him why he begged. She again asked him if could not work. Replying negatively the old man said that he was unable to work.


5.      “Nasreen, have you done your English lesson today?” asked the teacher.” Yes” Sir, I have done it. But I haven’t understood some grammatical points.” replied Nasreen. “Where is the problem?” said the teacher. “Let us try again.”(wk¶K wRÁvmv Kij, Òbvmwib Zzwg wK AvR †Zvgvi cvV m¤úbœ K‡iQ?Ó Òn¨v,m¨vi, Avwg Bnv K‡iwQ| wKš‘ Avwg wKQy e¨vKvi‡Yi Ask eyS‡Z cv‡iwb|bvmwib DËi w`j|
Answer: The teacher asked Nasreen if she had done her English lesson that day. Replying respectfully in the positive Nasreen said that she had done it. But she added that she had not understood some grammatical points. The teacher asked her where the problem was. He proposed that they should try again.


6.      A fruit seller said, “Which fruit do you want to buy? I have apples from Australia, oranges from Darjeeling, grapes from Kashmir.” The customer said, “What fruits of our country do you have?” The fruit selller said, “I have coconut, guava and jackfruit.” The customer said, “Give one kg of guava as it will be the substitution of Australian apples.”(GK dj we‡µZv ejj, †Kvb ‡Kvb dj Avcwb wKb‡Z Pvb ? Avgvi Kv‡Q A‡÷wjqvi Av‡cj,`vwR©wjs Gi Kgjv,Kvk¥x‡ii Av½yi Av‡Q |Ó ‡µZv ej‡jb| Ò†Zvgvi Kv‡Q Avgv‡`i †`‡ki wK dj Av‡Q ?Ó we‡µZv ejj, ÒAvgvi Kv‡Q bvwi‡Kj,†cqviv I KvuVvj Av‡Q|Ó †µZv ejj, ÒAvgvi GK †KwR †cqviv `vI †h‡nZz GUv n‡e A‡÷wjqvi Av‡c‡ji weKí |Ó)
Answer: A fruit seller asked the customer which fruit he wanted to buy. Then he said that he (S) had apples from Australia, oranges from Darjeeling, grapes from Kasmir. The customer asked the fruit seller what fruits of their country he (S) had. The fruit seller replied that he (S) had coconut, guava and jackfruit. The customer requested him (S) to give one kg of guava as it would be the substitute of Australian apples.


7.      “I have got G.P.A. 5 in the S.S.C. Examination,” said Kamal. “Congratulations.” “What do you intend to do now?” asked Hasan.“I want to study in a reputed college. I will try to get myself admitted into Dhaka College, Said Kamal. (ÒAvwg Gm.Gm.wm cix¶vq wR.wc.G-5 †c‡qwQ,Ó Kvgvj ejj| ÒAwfb›`b!Ó ÒZzwg GLb wK Ki‡Z PvI?Ónvmvb wRÁvmv Kij|ÒAvwg GKwU bvgKiv K‡j‡R fwZ© n‡Z PvB|Avwg XvKv K‡j‡R fwZ© nIqvi Rb¨ †Póv Kie|Ó
Answer: Kamal said that he had got GPA- 5 in the SSC examination. Hasan congratulated Kamal. He asked him (K) what he (K) intend to do then. Kamal replied that he (K) wanted to study in a reputed college and he (K) added that he would try to get himself admitted into Dhaka college.


8.      “Why you are putting up the food in your pocket, Sir?” asked the noble man. “I am doing the right thing.My dress deserves the rich dishes,” replied Sheikh Saadi. “Please tell me clearly what you mean to say?” said the noble man.(ÓRbve, Avcwb Avcbvi Lvevi †Kb c‡K‡U ivL‡Qb?Ó Avcwb †Kb Lv‡”Qb bv ? m¤£vš— †jvKwU ejj | ÒAvwg mwVK KvRwU KiwQ, GB `vgx Lvevi ¸‡jv GB †cvkv‡Ki Rb¨ gvbvbmB,Ó ‡kL mv`x DËi w`j |ÓÒ AbyMÖn K‡i Avgv‡K ejyb Avcwb wK ej‡Z Pv‡”Qb|Ó Avwg eyS‡Z cviwQ bv Avcwb wK ej‡Z Pv‡”QbÓ   m¤£vš— †jvKwU ejj, Ó
Answer: The noble man asked Sheikh saadi respectfully why he (S) was putting up the food in his (S) pocket. Sheikh saadi replied that he was doing the right thing and he added that his dress deserved the rich dishes. The noble man requested Sheikh saadi to tell him clearly what he (S) meant to say.


9.      “Have you ever been to Cox’s Bazar?”asked Shabab“No, I have never gone there, replied Labib. “But I desire for visiting the place” “I had an opportunity to visit the sea beach last year “said Shabab” “Let us go there this week.”(ÒZzwg wK KLbI KKvªevRvi wM‡qQ?Ómveve wR‡Ám Kij|Òbv,Avwg KLbI hvB wb,Ójvwee DËi w`j|ÓÒwKš‘ Avwg RvqMvwU ågY Kivi Avkv  †cvlY Kwi|ÓÒMZ eQi Avwg eQi Avgvi  GK my‡hvM N‡UwQj  mgy`ªª‰mKZ  ågYKivi,Ómveve ejj| ÒPj Avgiv GB mßv‡n †mLv‡b hvq|Ó) 
Answer:Shabab asked Labib if he ever been to Cox’s Bazer. Labib replied in the negative that he(L) had never gone there. But he added that he desired for visiting the place. Shabab said that he had an opportunity to visit sea beach the previous year. He proposed that they should go there that week.

10.  “I came to Bogra this afternoon. I sent you a massage before starting from home” Roka said” Did you receive it in time? she asked  “No, I did not receive” I replied.  (ÒAvwg AvR we‡K‡j e¸ov G‡mwQ |evwo †_‡K iIqvbv †`Iqvi c~‡e© Avwg msev` cvwV‡qwQjvg , ÕÕ †ivKv ejj |Òmgq g‡Zv Zv Avcwb †c‡q‡Qb wK?ÕÕ †m wR‡Ámv Kij  |Òbv Avwg Zv cvBbv,ÒAvwg DIi w`jvg |)
Answer: Roka told me that she had gone to Bogra that afternoon. She added that she had sent me a message before starting from home. She asked me if I  had  received it in time. I replied in the negative that I had not received it.


11.  The man said to the manager “May I come in Sir ?”“Yes,” come in .“What do you want ?”said the manager “I want to open a bank  account in your bank ,”said the man .”Can you tell me the process of opening a savings account?”(‡jvKwU g¨v‡bRvi‡K ejj,ÒAvwg wK wfZ‡i Avm‡Z cvwi,m¨vi ?ÓÒn¨v,wfZ‡i Avmyb| Avcwb Kx Pvb?Óg¨v‡bRvi wR‡Ám Ki‡jb|ÒAvwg Avcbvi e¨vs‡K GKwU e¨vsK wnmve Lyj‡Z PvB|Ó†jvKwU ejj|ÒAvcwb wK ej‡Z cv‡ib Kxfv‡e Avwg GKwU mÂqx wnmve Lyj‡Z cvwi?Ó)
Answer: The man respectfully the manager if he might go in. The manager replied in the affirmative and told him to go in. He also asked him what he wanted. The man replied him (MR) that he wanted to open a bank account. At last he asked him (MR) if he could tell him the process of opening a saving account.

12.  The traveller said, “Can you tell me the way to the nearest inn?” Yes “said the peasant.” Do you want one in which you can spend the night?” “No,”replaid the traveller.” I only want a meal.”(ågbKvix ej‡jb,ÒAvcwb wK  wbKU¯’ mivBLvbvi c_wU Avgv‡K e‡j w`‡Z cv‡ib?ÓÒn¨uv,Ó K…lK ejj|ÒAvcwb wK ivZwU KvUv‡bvi Rb¨ †mwU Pv‡”Qb?ÓÒbvÓågYKvix Reve w`‡jb|ÒAvwg ïay Lvevi †L‡Z PvB|Ó)
Answer:The traveller asked the peasant if he(P) could tell him(T) the way to the nearest inn. The peasant replied in the affirmative and asked him if he (T) wanted one in which he (T) could spend the night. The traveller replied in the negative that he only wanted a meal.

13.  I said the passer- by, “What are you seeing now?” “I am seeing the people running here and  there” he said. “How happy they are! May God help them. Let me enjoy this.”I said.(Avwg cw_K‡K ejjvg ,ÒAvcwb GLb Kx †`L‡Qb?ÓÒ‡jv‡KRb †h GLv‡b-‡mLv‡b  †`Šov‡”Q Avwg Zv †`LwQ|Ó‡m ejj|ÒZviv KZ myLx!Avj­vn Zv‡`i mnvq †nvb|Avgv‡K Zv Dc‡fvM Ki‡Z w`b|ÓAvwg ejjvg |)
Answer: I asked the passer-by what he was seeing then. He said that he was seeing the people running here and there. I exclaimed with joy that they were very  happy. Further I wished that God might help them. Then I told that I might be allowed to enjoy that.


14.  The teacher said to the Student, “Have you prepared your lesson today?’’“No, Sir ,’’replied the student. The teacher said, “Why?’’ “I was suffering from headache .I shall do my work tomorrow,’’ replied the Student .”(wk¶K Qv·K ej‡jb,ÔÔZzwg wK AvR †Zvgvi cvV ˆZwi Ki‡Q?Òbv m¨vi ÕÕQvÎwU Reve w`j |ÒAvR Zzwg †Kgb AvQ?ÕÕ Avwg MZKvj gv_v e¨_vq fyMwQjvg |Avwg AvMxgKvj Avgvi KvR Kie |ÕÕQvÎwU Reve w`j |)
Answer: The teacher asked the student if he had prepared his lesson that day. He (S) respectfully replied that he had not. The teacher again asked why he had not prepared his lesson. The student replied that he had been suffering from headache the previous day. He (S) added that he would do his work the next day.

15.  I said to old man, “What are you doing?” “I am watching the boys swimming in the pond,” he said. “How happy they are! May Allah bless them.” “Let me sit by you and enjoy the scene.” I said. (Avwg e„ׇjvKwU‡K ejjvg, ÒZzwg wK Ki‡Qv?Ó ÒAvwg evjK‡`i b`x‡Z mvZvi KvUv†`LwQ|Ó‡m ejj| ÒZviv wK myLx!ÓAvj­vn Zv‡`i g½j Ki“Y|Avgv‡K †Zvgvi cv‡k¦© em‡Z `vI Ges `„k¨wU Dc‡fvM Ki‡Z `vI|Ó Avwg ejjvg|)
Answer: I asked the old man what he was doing. He replied that he was watching the boys swimming in the pond. He also exclaimed that they were very happy. He again prayed that Allah might bless them. I requested the old man to let me sit by him and enjoy the scene.

16.  “My sons listen to me. A great treasure lies hidden in the land. I am going to leave it to you.” “How’ll we find it?” said the sons. “You must dig the land for it” said the old man. (ÒAvgvi cyÎiv Avgvi K_v †kvb | GKwU wekvj iZœ fvÛvi gvwUi bx‡P jyKvwqZ Av‡Q | Avwg GUv †Zvgv‡`i Rb¨ †i‡L hvw”Q|Ó ÒGUv Avgiv wKfv‡e Ly‡Ru cve?Ó cyÎiv ejj| ÒGUvi Rb¨ †Zvgv‡`i‡K Aek¨B gvwU Lbb Ki‡Z n‡e|Ó e„Ø ‡jvKwU ej‡jb|)
Answer: The old man told his sons to listen to him and added that a great treasure lay hidden in the land. He further added that he was going to leave it to them. The sons asked him how they would find it. The old man replied that they had to dig the land for it.
17.  Have you completed your assignment?” said Rumana. “No, I haven’t completed yet, “replied Farah. “But you must submit it timely,” said Rumana. “I worked on it for several hours yesterday,” replied Farah. (i“gvbv dvivn‡K ejj, Ò Zzwg wK †Zvgvi Awc©Z KvR K‡i‡Qv?Ó Òbv, Avwg GLbI m¤úbœ Ki‡Z cvwi bvB|,Ó dvivn DËi w`j| ÒwKšZz †Zvgv‡K mgqgZ Rgv w`‡Z n‡e|Ó i“gvbv ejj| ÒMZKvj Avwg A‡bK mgq a‡i KvRwU K‡iwQjvg|Ó dvivn DËi w`j|)
Answer: Rumana asked Farah if she (F) had completed her (F) assignment.Farah replied in the negative and said that she had not completed yet. Being dissatisfaction,Rumana told her (F) that she (F) must submit it timely. Farah replied that  she had worked on it several hours the previous day.

18.  “Ratan, have you done your English lesson today?” asked the teacher. “Yes, Sir, I did it. But I haven’t understood some grammatical points.” replied Ratan. “Where is the problem?” said the teacher. “Let us try again.”(ÒiZb, Zzwg wK †Zvgvi Bs‡iwR cvV K‡i‡Qv ?Ó wk¶K wRÁvmv Kij | Òn¨v, m¨vi, Avwg Bnv K‡iwQjvg| wKš‘ MÖvgv‡ii wKQy welq eyS‡Z cvwiwb|Ó, iZb DËi w`j|Òmgm¨v †Kv_vq?Ó wk¶K ejj,ÒPj Avgiv Avevi †Póv Kwi|Ó)
Answer: The teacher asked Ratan if he had done his English lesson that day. Ratan replied respectfully in the affirmative and said that he had done it but he had not understood some grammatical points. The teacher again asked him where the problem was. He suggested that they should try again.

19.  My sister said to me, “Why are you reading this hour? Don’t you think that it is a time of prayer? Let us go out for a walk after saying prayer.” “Yes, I agree with you,” said I.(Avgvi †evb Avgv‡K ejj, ÒGB mg‡q Zzwg †Kb co‡Qv?Ó Zzwg wK Rvb bv †h GLb cÖv_©bvi mgq ? Pj cÖv_©bv †k‡l evB‡i nvUu‡Z hvB|Ó Òn¨vu, Avwg †Zvgvi mv‡_ GKgZ|Ó Avwg ejjvg|
Answer: My sister asked me why I was reading that hour. She again asked if I did not think that it was time of prayer. She proposed to me that we should go out for a walk after saying prayer. I replied in the affirmative and said that I agreed with her.

20.  The teacher said to the boy, “Do you think that honesty is the best policy?” “Yes Sir. I think so.” Then learn to be honest from your boyhood.” said the teacher. “Thank you, sir.” said the boy. “May Allah grant you a long life. “said the teacher to the boy. (wk¶K †Q‡jwU‡K ej‡jb, Ó Zzwg wK g‡b Ki †h mZZvB m‡evrK…ó cš’v ?Ó†Q‡jwU ejj, n¨uv m¨vi, Avwg ZvB g‡b KwiÓ| Ò AZGe †Zvgvi evj¨Kvj †_‡K mr n‡Z †kL |Ó wk¶K ej‡jb | ÒAvcbv‡K ab¨ev`,m¨vi Ó †Q‡jwU ejj| ÒAvj­vn †Zvgvi `xN©Rxwe Kiyb,Ó wk¶K ej‡jb |)
Answer: The teacher asked the boy if he thought that honesty is the best policy. The boy replied respectfully in the affirmative and said that he thought so. Then the teacher advised him to learn to be honest from his boyhood. The boy thanked his teacher politely. The teacher wished that Allah might grant him a long life.

21.  “May I come in, Sir,” “Yes, come in.What do you want?” “How can I help you?” said the Manager. “I want to open a bank account in your bank.”  said the man. “Can you tell me the process of opening a saving account?” (‡jvKwU e¨eˉ&&nvcK‡K ejj, ÓAvwg wK wfZ‡i Avm‡Z cvwi,m¨vi ?Ó n¨vu, wfZ‡i Avmyb | Avcwb wK Pvb?Ó e¨eˉ&&nvcK ej‡jb | Ò Avwg Avcbvi e¨vs‡K GKwU e¨vsK wnmve Lyj‡Z PvB |, ‡jvKwU ejj | Ò Avcwb wK Avgv‡K ej‡Z cv‡ib Avwg wKfv‡e GKwU mÂqx wnmve Lyj‡Z cvwi ?Ó )
Answer: The man respectfully asked the manager if he (man) might go in. He (manager) replied in the affirmative and told him (Man) to come in. He also aked him what he (man) wanted. The manager asked him how he could help him. The man replied that he wanted to open a bank account in his (manager) bank. He also asked him (manager) if he could tell him (man) the process of opening a savings account.

22.  “What are you doing now, Jack?” I said. “I am watching an interesting programme on television.” “Aren’t you wasting your time?” I said. “No, I don’t think so,” he said.( Zzwg GLb wK Ki‡Qv, R¨vK?Ó Avwg ejjvg| Ò Avwg †Uwjwfk‡b AvK©lYxq GKwU Abyôvb †`LwQ|Ó Zzwg wK †Zvgvi mgq bó Ki‡Qv bv?Ó Avwg ejjvg| Òbv, Avwg †Zgb g‡b Kwi bv,Ó †m ejj|
Answer: I asked Jack what he was doing then. Jack replied that he was watching an interesting programme on television. I again asked him (J) if he was not wasting his (J) time. He again replied in the negative that he did not think so.
23.  “Zaman said to me, “Have you finished reading the book I gave you yesterday?”  “Yes, I have finished reading the book,’ I replied. “What an interesting book it is! I wish I would borrow the book earlier.’ I said. “Will you return the book to me today? he said. (Rvgvb Avgv‡K ejj, ÒZzwg wK eBwU cov †kl K‡i‡Qv †hwU Avwg MZKvj †Zvgv‡K w`‡qwQjvg ?Ó n¨vu, Avwg eBwU cov †kl K‡iwQ,Ó Avwg DËi w`jvg| ÒwK GK gRvi eB GwU ! Avgvi B”Qv nq Avwg hw` eBwU Av‡iv Av‡M avi wbZvg!Ó Avwg ejjvg | Ò Zzwg wK eBwU Avgv‡K AvR †diZ w`‡e Ó? †m wRÁvmv Kij | )
Answer: Zaman asked me if I had finished reading the book he had given me the previous day. I replied in the affirmative and added that I had finished reading the book. I exclaimed with delight that it was a very interesting book. Further I wished that I might borrow the book earlier. He asked me if I would return the book to him that day.

24.  The fruit seller said, “Which fruits do you want to buy? I have apples from Australia, oranges from Darjeeling, grapes from Kashmir.” The customer said, “What fruits of our country do you have?” The seller said, “I have coconut, guava, and Jackfruit.” The customer said, “Give one kg of Guava as it will be substitute of Australian Apples. (GK dj we‡µZv ejj, †Kvb ‡Kvb dj Avcwb wKb‡Z Pvb ?ÓAvgvi Kv‡Q A‡÷wjqvi Av‡cj,`vwR©wjs Gi Kgjv,Kvk¥x‡ii Av½yi Av‡Q | ‡µZv ej‡jb  “†Zvgvi Kv‡Q Avgv‡`i †`‡ki wK dj Av‡Q ? we‡µZv ejj, Ò  Avgvi Kv‡Q bvwi‡Kj,†cqviv I KvuVvj Av‡Q|Ó †µZv ejj,  ÒAvgvi GK †KwR †cqviv `vI †h‡nZz GUv n‡e A‡÷wjqvi Av‡c‡ji weKí |Ó)
Answer: The fruit seller asked the customer which fruit he (c) wanted to buy. He added that he (s) had the apples from Australia, oranges from Darjeeling, grapes from Kashmir. The customer asked him what fruits of their country he had. The fruit seller replied that he had coconut, guava and jackfruit. Then the customer told him (s) to give one kg of guava as it would be the substitute of Australian apples.

25.  The old man said, “Can you give me some food? I have been starving for three days.” The maid said, “Why do you beg? Can’t you work?” “No, I’m unable to work.” The old man replied. (e„Ø ‡jvKwU ejj, Ò Zzwg wK Avgv‡K wKQy Lvevi w`‡Z cvi‡e ? Avwg `yÕw`b hveZ Abvnv‡i AvwQÓ| PvKivbxwU ejj ÓZzwg wf¶v Ki †Kb? Zzwg KvR Ki‡Z cvi bv|? Ó bv , Avwg KvR Ki‡Z A¶g Ó e„Ø ‡jvKwU ejj|)
Answer: The old man asked the maid if she could give him some food. He added that he had been starving for three days. The maid asked him why he begged. She further asked him if he couldn’t work. The old man replied in the negative that he was unable to work.

26.  “Where do you like to go, Sir? said the ticket officer to the passenger. “I want to go to Chittagong,” said the passenger. “How many tickets do you need?” “I need five tickets.” “Here are the tickets. They will cost one thousand taka,” said the ticket officer. (wU‡KU Kg©KZ©v hvÎx‡K ejj, Òm¨vi,Avcwb †Kv_vq †h‡Z Pvb?ÓÒ Avcbvi KZwU wU‡KU `iKvi?Ó ÒAvgvi cvPuwU wU‡KU `iKvi|Ó ÒGB wbb wU‡KU¸wj|‡m¸‡jv‡Z me©‡gvU GKnvRvi UvKv jvM‡e|ÓwU‡KU Kg©KZ©v ejj|)
Answer: The passenger respectfully asked the ticket officer where he (P) liked to go. The passenger replied that he (P) wanted to go to Chittagong. The ticket officer further asked the passenger how many tickets he (P) needed. He then replied that he (p) needed five tickets. Finally the ticket officer said that there were the tickets and they would cost one thousand taka. 

27.  The class teacher of class X said to the students, “Do you like to go for study tour?” “Yes’ said all the students. Then he said, “Take permission of your parents.” One of the students said, “Let us go to Cox’s Bazar ”  The most experienced age-old teacher said, “May your journey be safe and sound.”(10g †kªYxi †kªYx wk¶K QvÎ-QvÎx‡`i‡K ejj, Ò‡Zvgiv wK wk¶v md‡i †h‡Z PvI?Ó Òn¨vuÓ me QvÎ-QvÎx ejj|Zvici †m ejj, Ò †Zvgvi evev gv‡qi KvQ †_‡K AbygwZ wb‡e|Ó ÒZv‡`i g‡a¨ GKRb wk¶v_x© ejj, ÒPj Avgiv K·evRvi hvB|Óme‡P‡q eq¯‹ AwfÁ wk¶K ejj, Ò‡Zvgv‡`i ågb my›`i I wbivc` †nvK|Ó
Answer: The class teacher of class X asked the students if they liked to go for study tour. All the students replied in the affirmative. Then he (T) advised to take permission of their parents. One of the students proposed that they should go to Cox’s Bazar. The most experienced age-old teacher wished that their  journey might  be safe and sound.

28.  “What is the time by your watch?” he said. “It is half past nine,” I said. He said, “I want to go to the college. Would you accompany me, please?” “No, I am sorry,” replied I .(Ò†Zvgvi Nwo‡Z mgq KZ?Ó †m ejj|Òmv‡o bqUv Ó,†m ejj,ÒAvwg K‡j‡R †h‡Z PvB| `qv K‡i ,Zzwg Kx Avgvi m‡½ hv‡e ?Ó Óbv,Avwg `ytwLZ,Ó Avwg DËi w`jvg|)
Answer: Answer: He asked me what the time was by my watch. I replied that it was half past nine. Then he added that he wanted to go to the college. He also asked me if I would accompany him kindly. I replied in the negative and said that I was sorry.

29.  The passer-by stopped me and said, “Sir, can you tell me the way to the nearest inn?” “Yes, I can,” I said. “Go straight about 100 yards and then turn left. You will find it.” “Thank you Sir,” He said. (cw_K Avgv‡K _vgvj Ges wRÁvmv Kij, Ò m¨vi Avgv‡K wbKUZg mivB Lvbvi c_wU ej‡Z cv‡ib ?Ó n¨vu Avwg ej‡Z cvwi,Ó Avwg  ejjvg | ‡mvRv cÖvq 100 MR hvb Ges ev‡g Nyi‡eb | Avcwb GwU cv‡eb |Ó Ò Avcbv‡K ab¨ev` m¨vi,Ó †m ejj|)
Answer: The passer by stopped me and asked respectfully if I could tell him the way to the nearest inn. I replied in the affirmative and said that I could. I instructed/told him to go straight about 100 yards and turn left. I also told him that then he would find it. The man then thanked me respectfully.

30.  “We would like to go an excursion. Can we have your permission? Sir?” said the students. “Yes, you can arrange it after the examination is over. And you should choose a historical place for that” replied the Headmaster. “Thank you, Sir.”(Ò Avgiv GKwU cÖ‡gv` åg‡b †h‡Z PvB|  m¨vi ,Avgiv wK Avcbvi AbygwZ †c‡Z cvwi ?,  QvÎ-QvÎxiv ejj | n¨uv, cix¶v †kl nIqvi ci †Zvgiv Gi Av‡qvRb Ki‡Z cvi| Ges GRb¨ †Zvgv‡`i GKwU HwZnvwmK ¯_vb cQ›` Kiv DwPZ|Ó  cÖavb wk¶K DËi w`‡jj |Óm¨vi Avcbv‡K ab¨ev` |)
Answer: The students said that they would like to go on an excursion. They asked the Headmaster with respectfully if they could have his permission. The Headmaster replied in the affirmative and said that they could arrange that after the examination was over. He also said that they should choose a historical place for that. The students thanked the Headmaster.

31.  “What’s your programme after the examination?” asked Salam. Kamal said, I’ve not yet decided. Can you suggest any? “Let us go on a picnic.” Said Salam. “What an excellent idea! I shall certainly join with you.” said Kamal. (Ócix¶vi ci †Zvgvi Kg©m~Px wK?Ó , mvjvg wRÁvmv Kij| Kvgvj ejj, Ó Avwg GLbI wmØvšÍ †bB wb| Zzwg wK †Kvb civgk© w`‡Z cvi ?Ó ÓPj Avgiv eb‡fvR‡b hvBÓ, mvjvg ejj | wK PgrKvi! Avwg wbwðZfv‡e †Zvgvi mv‡_ †hvM`vb Kie |Ó, Kvgvj ejj |)
Answer: Salam asked Kamal what his programme was after the examination. Kamal replied that he had not yet decided. Then Kamal asked him (S) if he could suggest any. Salam proposed that they should go on a picnic. Kamal exclaimed with joy that it was an excellent idea. He said that he would certainly join with him.

32.  Rashed said to karim. “How are you?” I went to your hostel yesterday, but did not find you. Where did you go?” “I went to the station.” said Karim. “I had to receive my maternal uncle there.”(iv‡k` Kwig‡K ejj,Ó Zzwg †Kgb AvQ? Avwg MZKvj †Zvgvi QvÎvev‡m wM‡qwQjvg wKš‘ †Zvgv‡K cvBwb |Zzwg †Kv_vq wM‡qwQj ? Ó Avwg †÷k‡b wM‡qwQjvgÓ Kwig ejj ,Ó Avgv‡K †mLv‡b Avgvi gvgv‡K Af¨_©bv Rvbv‡Z n‡qwQj |)
Answer: Rashed asked Karim how he was. Rashed added that he had gone to the hostel the previous day but had not found him. Rashed again asked Karim where he had gone. Karim replied that he had gone to the station because he had to receive his maternal uncle there.

33.  “Did people use stamps in those days” asked Rafiq. “Yes, answered Mr Jamil, “The first stamps were used in 1840.” “Are they easy to get now?” asked Rafiq. “They are very difficult to get,” his uncle replied.(ÒZLbKvi w`‡bi †jv‡Kiv wK WvKwU‡KU e¨envi KiZ?Ó iwdK wRÁvmv Kij|Òn¨vÓRvgvj mv‡ne DËi w`‡jb ,ÒcÖ_g WvKwU‡KU e¨en&Z n‡qwQj 1840 m‡bÓ|ÒGLbwK †m¸‡jv mn‡R cvIqv hvq ?ÓiwdK wRÁvmv Kij|  Ò†m¸‡jv  cvIqv KwVb| Ó Zvi PvPv DËi w`j |)
Answer: Rafiq asked Mr Jamil if people had used stamps in those days. Mr Jamil replied in the affirmative and said that the first stamp had been used in 1840.Rafiq asked if they were easy to get then. His uncle replied that they were very difficult to get.
34.  Once I asked a sweet little girl, “What is your mother’s name?” She replied cleverly. “I know my mother’s name but I won’t tell you that.” I said. “What a clever girl you are!” “I don’t tell my mother’s name to anybody whom I don’t know.” She spoke with an air of confidence. (GK`v Avwg GKwU †QvU wgwó evwjKv‡K wRÁvmv Kijvg, Ò †Zvgvi gv‡qi bvg wK?Ó †m weP¶YZvi mv‡_ DËi w`j, ÒAvwg Avgvi gv‡qi bvg Rvwb wKš‘ Avwg Zv †Zvgv‡K eje bv|Ó Avwg ejjvg, Ò Zzwg wK weP¶Y evwjKv!Ó ÒAvwg KvD‡K Avgvi gv‡qi bvg ewj bv hv‡K Avwg wPwb bv,Ó †m AvZ¡wek¦v‡mi mv‡_ ejj|)
Answer: Once I asked a sweet little girl what her mother’s name was. She replied cleverly that she knew her mother’s name but she would not tell me that. I exclaimed with wonder that she was a very clever girl With an air of confidence, she spoke that she didn’t tell her mother’s name to anybody whom she didn’t know.
35.  “Great king of the genies,” called the monster. “I will never again disobey you.” Hearing those words, the fisherman became very brave and said, “Tell me why you were locked up in the vase?” The giant looked at the fisherman and said, “Speak to me politely or I shall kill you.” “Why should you kill me?” asked the fisherman. (ÓwRb‡`i gnvb ivRvÓ ˆ`Z¨ ejj, Ò Avwg KL‡bv †Zvgvi Aeva¨ ne bv|Ó I K_v¸‡jv ï‡b †R‡jwU mvnmx nj Ges ejj, ÒAvgv‡K ej †Kb †Zvgv‡K AvUwK‡q ivLv n‡qwQj?Ó ˆ`Z¨wU ivMvwš^Zfv‡e Zvi w`‡K ZvKvj Ges ejj, Ò Avgvi mv‡_ AwaKZi f`&ªfv‡e K_v ej A_ev Avwg †Zvgv‡K nZ¨v Kie |Ó )
Answer: The monster called the great king of the genies and said that he would never again disobey him (G). Hearing those words , the fishermen became brave and asked the monster to tell him (f) why he (M) had been locked up in the vase. Then the giant angrily looked at him and told the fishermen to speak to him (M) more politely, otherwise he (M) would kill him (F).The fisherman asked the monster why he (M) would kill him (F).
36.  Father said to his son, “Why are you making late? Go to school now.” “No, I am not going to school today. I feel dizzy, ”said his son. ( wcZv Zvi cy·K ejj, ÒZzwg †Kb †`ix KiQ?Ó G¶ywb ¯‹z‡j hvI|Ó bv, Avwg AvR ¯‹z‡j hvw”Q bv | Avgvi gv_v Nyi‡QÓ, Zvi cyÎ ejj |)
Answer: Father asked his son why he (S) was making late. He told him to go to school then. His son replied in the negative and told that he was not going to school that day. He added that he (S) felt dizzy.
37.  “Have you killed the rates?” said the Mayor. “Yes, I have said the piper. “Give me the promised money.” “How funny!” said the Mayor, we cannot give you so much money. Take only fifty. ( ÒZzwg wK B›`yi ¸‡jv‡K †g‡i‡Qv?Ó †gqi ejj |Òn¨vu, Avwg †g‡iwQ,Ó eskxev`K ejj, ÒAvgv‡K cÖwZkÖ“Z UvKv w`b |Ó  Ò wK gRv ! †gqi ejj, Avgiv †Zvgv‡K †ekx UvKv w`‡Z cvwi bv | gvÎ cÂvk UvKv bvI |Ó)
Answer: The Mayor asked the piper if he (p) had killed the rates. The Piper replied in the affirmative and said that he had. Then he (P) told the Mayor to give him (P) the promised money. The Mayor exclaimed in wonder that it was very funny. He added that they could not give him (P) so much money and told him to take only fifty.
38.  “Why did you not go to school yesterday?” said the mother to the girl. “I was ill, mum,” the girl replied. “How are you today?” the mother asked again.” “Well,” said the girl, “Don’t worry for me.” (ÒZzwg MZKvj †Kb ¯‹z‡j hvIwb ?Ó gv evwjKvwU‡K ejj| Ògv, Ò Avwg Amy¯’ wQjvg,Ó evwjKvwU DËi w`j|ÒZzwg AvR †Kgb Av‡Qv? Ó gv Avevi wRÁvmv Kij | ÒfvjÓ, evwjKvwU ejj, ÒAvgvi Rb¨ DwØMœ nBI bvÓ|)
Answer: The mother asked the girl why she (girl) had not gone to school the previous day. The girl lovingly replied that she (girl) had been ill. / (Addressing her (M) as mum she (G) replied that she (G) had been ill.) The mother again asked her (G) how she (G) was that day. The girl replied that she was well. She (G) also said her not to worry for her.
39.  “Why don’t you attend my classes regularly?” The teacher said to the student. “You can not expect good results unless you attend classes as I tell you.” “I am sorry, I have offended you.” “ I was ill in those days,” said the student. (Ó Zzwg †Kb †kªYx‡Z wbqwgZ nvwRi nI bv ?Ó wk¶K Qv·K ejj. Óhw` Zzwg we`¨vj‡q nvwRi bv _vK, Zvn‡j Zzwg †Zvgvi cvV wkL‡Z cvi‡e bv | Zywg cix¶vq I fvj Ki‡Z cvi‡e bv Ó ÓAvwg `ytwLZ, m¨vi, Avwg fwel‡Z †kªYx‡Z nvwRi _vKe|ÓQvÎwU ejj |)
Answer: The teacher asked the student why he did not attend his classes regularly. The teacher also told that he (s) could not expect good results unless he (s) attended classes as he told him(s).The student courteously replied that he was sorry because he (student) had offended him (teacher) and said that he had been ill in those days.
40.  Sakib said to his English teacher, “Sir, I want to improve my English. How can I do that? Can you help me?” “Don’t worry, I will help you.” said the teacher. “Thank you, sir,” said Sakib. “Give emphasis on all the four skills of language namely listening, speaking , reading and writing,” said the teacher.(mvwKe Zvi Bs‡iRx wk¶K‡K ejj,Òm¨vi,Avwg Bs‡iRx‡Z DbœwZ Ki‡Z PvB| Avwg wKfv‡e GUv Ki‡Z cvwi?ÓAvcwb wK Avgv‡K mvnvh¨ Ki‡Z cv‡ib? ÒwPš—v Ki bv,Avwg †Zvgv‡K mvnvh¨ KieÓ wk¶K ej‡jb|ÒAvcbv‡K ab¨ev`,m¨vi,Ó mvwKe ejj|Òfvlvi PviwU `¶Zv we‡kl K‡i †kvbv,ejv,cov I †jLvi Dci †Rvi w`‡e|Ó)
Answer: Sakib respectfully told his English teacher that he wanted to improve his English. He (s)then asked him how he could do that. He (s) further asked if he could help him. The teacher told him not to worry and he would help him. Sakib respectfully thanked him. The teacher advised him to give emphasis on all the four skills of language namely listening, speaking, reading and writing.

41.  “Good Morning, Rupa,” said Sohel. “How much preparation have you taken for SSC Examination?” “A great preparation” She replied. “I must get GPA-5” “Wow, what a lucky girl!” said Sohel. “But my preparation is not so good.” (mycÖfvZ, iƒcvÓ †mv‡nj ejj| Gm,Gm,wm cix¶vi  Rb¨ Zzwg †Kgb cÖ¯‘wZ  wb‡qQ?Ó PgrKvi cÖ¯‘wZÓ †m DËi w`j| Avwg Aek¨B wR wc I-5 cve |Ó wK fvM¨eZx evwjKv! †mv‡nj ejj,Ó ÓwKš‘ Avgvi cÖ¯‘wZ fvj bv |)
Answer: Sohel wished good morning to Rupa. Then he asked her how much preparation she had taken for the S.S.C examination. She replied that she had taken a great preparation and added that she had to get GPA -5.Sohel exclaimed with joy that she was a very lucky girl. On the other hand,/Being dissatisfaction , he said that his preparation was not so good.
42.  “Don’t you understand what I discuss in the class?” said the teacher. “Yes, Sir but we are afraid of reading English. So we are too weak in English.” replied the students. “Read attentively and you will overcome your fear,” said the teacher. (‡Zvgiv wK eyS‡Z cvi bv Avwg †kªYx‡Z wK Av‡jvPbv Kwi ?Ó wk¶K ej‡jb, n¨v m¨vi ,wKš‘ Avgiv Bs‡iRx co‡Z fq cvB | ZvB Avgiv Bs‡iRx‡Z `~ej|Ó QvÎ/QvÎxiv DËi ejj Óg‡bv‡hvM w`‡q †jLvcov Ki Ges †Zvgv‡`i fq `~i Ki‡Z cvi‡e | Ó wk¶K ej‡jb |
Answer: The teacher asked if they didn’t understand what he(T) discussed in the class. The student replied in the affirmative. But they said that they were afraid of reading English that is why they were too weak in English. The teacher advised them to read attentively and they would overcome their fear.
43.  “Follow my example,” she said as we shook hands, “and never eat more than one thing for luncheon.” “I’ll do better than that,” I retorted “I’ll eat nothing at dinner to night.” “Humorist!” she cried gaily, jumping into a cab. ( ÒAvgvi `„óvš— Abymib KiÓ Avgvi nvZ wgjv‡bvi mgq †m ejj, Ges `ycy‡ii Lvev‡i GKwU wRwb‡mi AwZwi³ KL‡bv Lv‡e bv|Ó ÒAvwg Zvi †P‡q AviI KieÓ Avwg mgywPZ Reve w`jvg, ÒAvwg iv‡Zi cÖavb Lvev‡i wKQyB Lve bvÓ|ÒiwmK! †m Avb›`wP‡Ë wPrKvi K‡i GKwU K¨v‡e jvwd‡q P‡o emj|)
As we shook hands she advised me to follow her example and never to eat more than one thing for luncheon. I retorted that I would do better than that and added that I would eat nothing at dinner that night. Jumping into a cab, she cried gaily and commented that I was a humorist.
44.  ‘Shima, can you tell me what I am teaching?” the teacher asked. I’m sorry. Sir. I can’t follow,” replied Shima. “You can’t because you are attentive, ‘the teacher said.(Òmxgv, Zzwg wK Avgv‡K ej‡Z cvi‡e Avwg wK wk¶v w`‡ZwQ| wk¶K ej‡jb| Avwg `ytwLZ, m¨vi|Avwg AbymiY Kwiwb|mxgv DËi w`j| ÒZzwg cvi bv KviY Zzwg g‡bv‡hvMx bv|Ó wk¶K ej‡jb|
Answer: The teacher asked Shima if she could tell him what he was teaching. Shima replied in the negative that she could not follow. The teacher then told that she could not follow because she was not attentive.
45.  “Have you done your home work?” The mother said to the daughter, “No, I’ve forgotten.” said the daughter. “That’s very bad. You must be more careful about your homework. By doing so, you can’t expect to do well in your studies.’ said the mother. (ÒZzwg wK †Zvgvi evoxi KvR K‡i‡Qv?Ó gv Zvi Kb¨v‡K ejj|Òbv, Avwg fy‡j wM‡qwQ|Ó Kb¨v ejj|‡mwU AZ¨šÍ Lvivc|Zywg †Zvgvi evoxi KvR m¤ú©‡K Aek¨B mZK© n‡e|GBfv‡e Kivi gva¨‡g Zzwg  fvj djvdj jv‡fi Avkv Ki‡Z cvi bv|gv  ejj| )
Answer: The mother asked the daughter if she had done her home works. The daughter replied in the negative and told that she had forgotten. The mother told that that was very bad. She suggested the daughter that she must be more careful about her home work. She also warned her daughter that by doing so, she could not expect to do well in the examination.

No comments:

Post a Comment